Belföld

Rekord részvétel az amerikai elnökválasztáson

Hosszú sorokban várakoznak az emberek, hogy leadhassák szavazataikat minden idők egyik legszorosabbnak ígérkező amerikai elnökválasztásán. A legutóbbi előrejelzések szerint fej-fej mellett haladó két esélyes elnökjelölt még a szavazás napján is kampányolt.

Habár néhány helyen már hetekkel ezelőtt lehetett szavazni, hivatalosan csak helyi idő szerint kedden reggel hétkor kezdődött el az amerikai az elnökválasztás.  A voksolás minden jel szerint amellett, hogy vélhetően rendkívül kiélezett eredményt hoz, lehetséges, hogy 40 éves rekord részvétel mellett is zajlik.


Ilyen körülmények között lehetséges, hogy beigazolódik azoknak az elemezőknek a félelme, akik a 2000-es elnökválasztás során egyszer már átélt, a szoros eredmény miatt bekövetkezett újraszámlálásoktól és az azt követő jogi procedúráktól tartanak.


Ezért a sorsdöntő, mindezidáig biztos befutóval nem rendelkező államokban, mint például Ohio, vagy Florida mindkét nagy párt tucatnyi jogásszal képviselteti magát, de a helyszínen a nemzetközi megfigyelők is jelen vannak. A túlfokozott hangulat ellenére eddig semmilyen komolyabb rendellenességről nem érkezett hír.


Az első szavazók egy a hagyományosan az Egyesült Államokban legkorábban szavazó községében, a Dixville Notch nevű New Hampshire-i faluban adhatták le voksukat. A falu 26 szavaztából Bush 19 szavazatot kapott.

George W. Bush hajnalban, a texasi Crawfordban adta le szavazatát, míg kihívója John Kerry szenátor Bostonban szavaz majd, helyi idő szerint délután 1 órakor.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik