Belföld

Orbán válaszolt Dávid levelére

A Fidesz eddig sem avatkozott be, és ezután sem kíván beleavatkozni más pártok belügyeibe - jelentette ki Orbán Viktor pártelnök, válaszul az MDF elnökének pénteki levelére.


Örömteli, hogy az eddigi bikkfanyelv után Dávid Ibolya a magyar politikai irodalmi hagyományait kívánja újra meghonosítani a jobboldalon, a Fidesz azonban eddig sem avatkozott, és ezután sem avatkozik más pártok belügyeibe – közölte Orbán Viktor reagálva Dávid Ibolya nyílt levelére, melyben az MDF elnöke kritizálta a nagyobbik ellenzéki párt politikáját és a demokrata fórum belső ügyeibe való beleszólást.

Orbán Viktor közölte: továbbra is várja, hogy az egy oldalhoz tartozó politikai erők szövetségre lépjenek a Fidesszel, de tudomásul veszi, ha ezt az ajánlatot nem mindenki fogadja el.

A Fidesz elnöke ugyanakkor formai kritikát fogalmazott meg a levéllel kapcsolatban, hiszen közölte, ő a válaszát először Dávid Ibolyának juttatja el, és csak azután a sajtónak.

Dávid Ibolya még a múlt héten írt nyilvános levelet a Fidesz elnökének, melyben úgy fogalmazott: „súlyosan antidemokratikus és a konzervatív oldalt gyengítő politikának tartom azt, hogy ön az MDF erőszakos megszüntetésére, beolvasztására, a kétpárti (MSZP/ Fidesz – MPSZ) áldemokráciára törekszik. Az egypárti ellenzék megteremtése látványos kudarcot vallott 2004-ben, s a választók az EP-választásokon egyértelművé tették: szükség van az önálló MDF-re. Akkor is, ha a “Fidesz vasöklei” lecsapnak mindenkire, lejárató kampányt folytatnak mindenkivel szemben, aki az önálló MDF híve.”

A levél felidézi, hogy a Fidesz többször emlegette nyilvánosan, hogy stratégiai szövetségesként tekint a fórumra, miközben a valóságban ezzel szemben “kisgömböci”, azaz “aki nincs bennünk (a szövetségben), az ellenünk van” logika szerint bántak a párttal.  Dávid Ibolya megemlíti a Kisgömböc meséjét, mely úgy zárul: “Azután ment mindenki a maga dolgára, a kisgömböcöt pedig otthagyták az árokparton kirepedve.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik