Belföld

A hétvégére lehet új Barroso-javaslat

José Manuel Barroso várhatóan a hét végi uniós csúcson terjeszti az állam- és kormányfők elé új javaslatát az Európai Bizottság összetételére. Gyurcsány Ferenc egyetlen jelöltje továbbra is Kovács László.

Rocco Buttiglione visszaléptetése némileg megkönnyítette Barroso helyzetét. Ugyanakkor az alkotmányos szerződés pénteki aláírási ceremóniáját követő tárgyalások során világossá vált: az Európai Néppárt Buttiglione-ért cserében legalább egy szocialista “áldozatot” követel, és ez leginkább Kovács László lehet, mivel az EP energiaügyi bizottsága a témában „inkompetensnek” találta a magyar jelöltet. Néppárti források a francia Le Figaronak is úgy nyilatkoztak: Kovácsnak mennie kell.

Gyurcsány kiáll Kovács mellett

Több tagállami vezető óvta Barrosót attól, hogy túlzott mértékben “felforgassa” a bizottságot. Gyurcsány Ferenc arra intette, “ha túl sok embert hazaküld, vágóhíddá alakulhat az Európai Bizottság”. A magyar miniszterelnök mindemellett múlt csütörtökön Rómában kijelentette, majd hétfőn Berlinben megerősítette, hogy kiáll az egyetlen magyar jelölt Kovács László személye mellett, és nem lát okot a változtatásra.

Kérdőjeles jelöltek

Vitatott a holland liberális Nellie Kroes és a lett Ingrida Udre elfogadottsága is. A versenyügyi poszton elképzelhető, hogy az eredetileg belsőpiaci biztosnak jelölt ír Charlie McCreevy kerül Kroes helyére. Silvio Berlusconi olasz miniszterelnök várhatóan szerdán nevezi meg új jelöltjét, aki minden valószínűség szerint Franco Frattini jelenlegi külügyminiszter lesz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik