Belföld

Új jelölt Buttiglione helyére

Silvio Berlusconi olasz kormányfő péntek este tömören bejelentette, hogy Rocco Buttiglione miniszter marad, vagyis a sokat vitatott olasz biztosjelöltet Róma visszahívja Brüsszelből.

“A politikus kötelessége, hogy olyan felelősséget is vállaljon, ami nem az övé, ha az a közösség javát szolgálja” – jelentette ki Buttiglione. A történész-vallásfilozófus magát olyan “ártatlan áldozatnak” nevezte, mint akiket az emberi közösségekben időszakosan feltámadó megtisztulási vágyból következően kiválasztanak, hogy rájuk hárítsák minden hibájukat és bűnüket. “Ez alkalommal engem választottak ki erre a feladatra, de nem panaszkodom” – mondta. Ugyanakkor elítélte az ellene folytatott “felszínes, durva sajtókampányt”.

Buttiglione visszahívása napok óta biztosnak tűnt, miután az Európai Bizottság legvitatottabb tagjának az olasz jelölt bizonyult. Buttiglione az emberjogi tárca élére pályázott, de a homoszexuálisokról tett kijelentéseit követően a strasbourgi parlament illetékes bizottsága elvetette jelölését, és azt is, hogy más európai tárcát töltsön be.

Berlusconi pénteken az európai alkotmány római aláírását követően erről konzultált az Európai Bizottság leendő elnökével, José Manuel Barrosoval és a többi kormányfővel. Azt is tudni már, hogy az olasz jelölt a külügyminiszter, Franco Frattini lesz.

Berlusconi kijelentette: Róma készen áll a Barroso által kezdeményezett változtatásokra és javaslatokra. Azt még nem tudni, hogy Frattinivel Olaszország melyik európai tárcát kívánja megszerezni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik