Belföld

Indulhat az Antenna Hungária Rt. privatizációja

Döntött a kormány az Antenna Hungária Rt. privatizációs koncepciójáról és felhatalmazást adott, hogy az ÁPV Rt. a társaság teljes állami részvénycsomagját nyílt pályázaton értékesítse.

A privatizációs szervezet sajtóközleménye szerint a pályázaton a szakmai szempontok mellett a legmagasabb vételárat kínáló pályázó szerepelhet sikerrel – azaz az állam a minél nagyobb bevétel elérését tartja a legfontosabb célnak. Az értékesítés várhatóan – tanácsadók közreműködésével – jövő év közepére lezárul.


A kormány további működőtőke-bevonásra is számít az értékesítés kapcsán, mert a kabinet véleménye szerint szükség van arra, hogy a magyarországi műsorszórás lépést tarthasson a jelenleg zajló technikai folyamatokkal.


A fejlett országokban az analóg rendszereket a digitális műsorterjesztés váltja fel, amely a televíziózásban lényegesen jobb képminőséget ígér, sokkal több csatorna válik foghatóvá, és a televíziókészülék számos más szolgáltatásra is alkalmassá válhat.

Korábbi sajtóértesülések szerint az Antenna Hungária nem hivatalos kérőinek sorában a portugál TDF, a spanyol Retevision és az ausztráliai Austral Telecom neve merült fel.

Kötelező vételi ajánlat várható

Az ÁPV Rt. a nyílt pályázaton a társaság 75 százalék +1 szavazatot biztosító részvénycsomagját ajánlja fel. Így szinte biztosra vehető, hogy a vásárlás után a vevőnek a tőkepiaci törvény előírásai szerint kötelező vételi ajánlatot kell majd tennie a többi részvényre is. Ennek árfolyama az ajánlat előtti 180 nap forgalommal súlyozott tőzsdei átlagára, valamint a privatizációs árfolyam közül a magasabb lesz. A 180 napos átlagár október 28-án 3498 forint volt.

Régóta várt privatizáció

Az Antenna Hungária Rt. 1992-ben alakult át részvénytársasággá 7,8 milliárd forintos jegyzett tőkével. Az akkori ÁVÜ 34 magyar önkormányzatnak biztosított tulajdont a társaságban, mintegy félmilliárd forintos értékben, így az állam részesedése 92,5 százalék volt.

Az ÁPV Rt. 1994-ben a társaság kárpótlási jegy ellenében értékesített Antenna Hungária részvényeket, így az állami részesedés 83,2 százalékra csökkent. A privatizáció következő lépését a 2000. évi nyilvános kibocsátás jelentette, melyen az eredeti tervek szerint az 50 százalék +1 szavazat feletti részesedés értékesítése mellett, 9,5 milliárd forintos alaptőke-emelésre került volna sor. A kedvezőtlen tőkepiaci körülmények miatt azonban az ÁPV Rt. Igazgatósága a hazai és nemzetközi tranzakciót elhalasztotta, csak egy kisebb jelentőségű hazai tőzsdei aukcióra került sor, melynek során az ott felkínált részvénymennyiség 12 százalékát sikerült értékesíteni. Az ÁPV Rt. 2001-ben kárpótlási jegy ellenében értékesítette a részvények 1,16 százalékát, a munkavállalóknak pedig kedvezményes formában 1,84 százalékát adta el, így részesedése 83,71 százalékra csökkent.

A mostani privatizációs kormánydöntést megelőzően az ÁPV Rt. két változatot terjesztett elő a kabinetnek: vagy egyben, szakmai befektetőnek adják el a 74 százalékos pakettet (ennek piaci értéke megközelítőleg 24 milliárd forint, azaz mintegy 97 millió euró), vagy két részletben válnak meg ettől. Utóbbi esetben az 50 százalékos részt szakmai befektető vásárolhatta volna meg, míg a maradék 24 százalékos pakettet a tőzsdére vitték volna. A Gyurcsány-kormány csütörtökön végül az első verzió mellett döntött.

Vételi opció jár a vásárláshoz

Az ÁPV Rt. még korábban a Forrás Rt.-be apportált 10 százaléknyi Antenna Hungária részvénycsomagot. Ezzel az állami részesedés akkor 73,71 százalékra mérséklődött. A Forrás Rt. azóta értékesített mintegy 8,7 százaléknyi részvényt, a fennmaradó részre azonban az ÁPV Rt.-nek vételi opciója van. Ez teszi lehetővé, hogy az ÁPV Rt. most 75 százalék +1 szavazatnyi csomagot kínáljon fel eladásra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik