Belföld

Draskovics expozéja nyitotta a büdzsé vitáját

A kormány világos célokon alapuló, egyértelmű költségvetési javaslatot tett a ház asztalára - jelentette ki Draskovics Tibor pénzügyminiszter a jövő évi büdzséről szóló előterjesztés általános vitáját megnyitó expozéjában az Országgyűlésben.

A legfontosabb célok közül, az adóterhek csökkentése mellett, a beruházások ösztönzését, új munkahelyek létrehozását emelte ki a pénzügyi tárca vezetője. A büdzsé legnagyobb vesztesének az állami adminisztrációt nevezte. Draskovics Tibor hangsúlyozta, hogy “az igazságosság elvét a költségvetés következetesen érvényesíti”.


“A magyar gazdaság jól teljesít, nőtt a versenyképesség, csökken az infláció” – mondta, majd hozzátete: azzal számolnak, hogy jövőre 4 százalék körüli lesz a gazdasági növekedés, az infláció 4,5 százalékra csökken.


“Az államháztartás elsődleges egyenlege, a nyugdíjreform hatását is figyelembe véve, egyensúlyban lesz, a hiány a GDP 0,6 százalékával lesz alacsonyabb, mint az idén” – közölte Draskovics Tibor. Mint mondta, fordulat lesz jövőre az államadósság alakulásában, a GDP-hez viszonyított arány ismét csökken.

A Népszabadság pénteki száma szerint a költségvetés tervezete alapján a tárcák közül a Miniszterelnöki Hivatal (MeH) jár a legjobban, amely jövőre az ideinél 33,4 százalékkal, 19,4 milliárd forinttal nagyobb költségvetési keretből gazdálkodhat.


A tervezet vesztese a környezetvédelmi tárca lesz, amely 26 százalékkal kevesebb pénzt kap, mert jövőre megszűnik a környezetvédelmi és vízügyi célelőirányzat. A jövő évi büdzsében ezeket a pénzeket pályázati alapon osztanák el.


A környezetvédelemben várható az egyik legnagyobb leépítés is jövőre: 1079 főt terveznek elbocsátani, ami az minisztériumi alkalmazottak 13,2 százalékát érinti. További nadrágszíjhúzásra számíthat a honvédelem is, amely jövőre 21 milliárddal kapna kevesebbet, annak ellenére, hogy itt már idén is jelentős megszorítások voltak.


A költségvetés bevételi oldalának változása koránt sem ilyen egyértelmű. Arról ugyanis a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara és a Pénzügyminisztérium még nem tudott megállapodni, hogy jövőre növekednek vagy csökkennek-e a vállalkozók adóterhei.


Az MKIK és a VOSZ közös konferenciáján felszólaló Draskovics Tibor pénzügyminiszter a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) és az MKIK közös konferenciáján elmondta, hogy a Pénzügyminisztérium számításai szerint az adóváltozások terheléscsökkentő hatása a vállalkozásoknál 243,7 milliárd forint lesz, miközben a terhelésnövekedés 70,5 milliárd forint.


Ezzel szemben Parragh László, az MKIK elnöke úgy vélte, hogy a tehernövelő intézkedések hatása 123-146 milliárd forint közötti, míg a tehercsökkentésé 36-41 milliárd forint.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik