Belföld

Szabad a patikapiac Szlovákiában

Az eddigi gyakorlattal szemben nem csak szakképzett gyógyszerészek, hanem mások is nyithatnak majd gyógyszertárat Szlovákiában, ahol a továbbiakban sem engedélyezik, hogy a nagy bevásárlóközpontok vény nélkül forgalmazható gyógyszereket árusítsanak.

A szlovák parlament döntése nyomán rövidesen megváltozik az eddigi gyakorlat, és olyan nem szakképzett személy is lehet gyógyszertár-tulajdonos, aki megfelelő képesítéssel bíró szakképzett gyógyszerészt alkalmaz a tulajdonos helyetteseként.

A parlament ugyanakkor elvetette az egészségügyi tárca indítványát, amely azt szorgalmazta, hogy a nagy bevásárlóközpontokban is tegyék hozzáférhető a nem vényköteles gyógyszereket, amit a tárca azzal indokolt, hogy az ilyen szupermarketek többsége éjszaka, akkor is nyitva tart, amikor a gyógyszertárak többsége nem tart ügyeletet.

Szerdán Pozsonyban arról is döntés született, hogy a betegnek – a gyógyszerfogyasztás nyomon-követhetősége miatt – úgynevezett gyógyszerkönyv legyen kiállítható. A szerdán módosított törvény rendelkezései közül figyelmet érdemel még, hogy a jövőben az orvosok és a gyógyszerek kötelesek lesznek a beteget tájékoztatni arról, hogy a gyógyszer árának milyen hányadát téríti a biztosító, és milyen költség terheli magát a beteget.




Ajánlott videó

Olvasói sztorik