Belföld

Az osztrák Spar szlovén leányvállalata Horvátországba készül

A Spar Österreich kinyújtotta tapogatózó csápjait a "problémás" horvátországi piac felé. Végleges döntést az ügyben az idei év végén, vagy a jövő év elején hoznak. A horvátországi terjeszkedésben a Spar szlovéniai érdekeltsége lesz segítségére.

Először kerül sor egy leányvállalat szolgálatainak az igénybe vételére terjeszkedés lebonyolításakor, amit hagyományosan miden esetben az anyavállalat hajtott végre.

Szlovániában szerves fejlődést terveznek


Szlovéniában szerves fejlődéssel kíván terjeszkedni a Spar, és nem tervez akvizíciókat. A Spar és az Interspar együttesen jelenleg 19,2 százalékos részesedéssel rendelkeznek a szlovén piacon, 5,2 százalékponttal többel mint 2002-ben. Ezidáig 8 milliárd tolárt (33,4 millió euró) fordított a Spar a szlovéniai terjeszkedés finanszírozására. Bővítési beruházásait jövőre is folytatni kívánja a társaság főként a piaci részesedés növelésének céljával.

Eredményes a térségben


A Spar Österreich 2003-ban 3,83 milliárd eurós konszolidált értékesítési árbevételt ért el, 7,8 százalékkal többet mint egy évvel korábban. Az önálló Spar-hálózati kereskedők forgalmát is beszámítva a tavalyi forgalom 4,34 milliárd euró volt, 6,7 százalékkal több mint 2002-ben. Az ASPIAG (Austria Spar International AG) fogalmával együtt, amely a magyar, a cseh, a szlovák és az olasz érdekeltségeket foglalja magában, a Spar 6,67 milliárd eurós forgalmat bonyolított tavaly, ami 7,4 százalékos éves növekedésnek felel meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik