Belföld

Négy pályázó kezdte meg a horvát Nova Banka átvilágítását

Négy pályázó kezdte meg a horvát Nova Banka könyveinek "due diligence" áttekintését: a Bank Austria Creditanstalt (BA-CA) horvátországi leányvállalata, a HVB Splitska Banka, a magyar OTP Bank, a francia Bank Societe Generale, valamint a horvát Privredna Banka - írja a horvát Vjesnik napilap szerdai száma.

Érvényes ajánlataikat november végéig kell letenniük az asztalra a pályázóknak. A tranzakcióra a jövő év első felében kerülhet sor.

A BA-CA nem kívánta sem megerősíteni, sem cáfolni a lap jelentését. Martin Grüll, a bank kelet-közép-európai ügyekért felelős igazgatója az APA hírügynökség kérdésre válaszolva nem zárta ki a bank megvásárlásának a lehetőségét, mivel az “jól illeszkedne a csoporthoz”. A konkrét döntés meghozatala az ügyben még heteket vesz igénybe – tette hozzá.

A Vjesnik szerint a Nova Banka a hetedik lenagyobb bank Horvátországban 6 százalékos piaci részesedésével, 1,043 milliárd eruós mérlegfőösszegével és 2003-végi 10,05 millió eurós adózott eredményével. A bank legnagyobb, 67,8 százalékos részvénypakettje a horvát Reginter vállalat tulajdonában van, ami viszont a maga részéről a Kajmán-szigeteken bejegyzett Charlemagne Capital befektetési alap tulajdonában van. További részvényesek 23,27 százalékkal a SEEF Holding és 4,52 százalékkal az SWR Investment.

A Nova Banka 2002-ben jött létre három regionális bank (Dalmatinska, Istarska und Sisacka) egyesítésével, amelyeket a Charlemagne Capital korábban szerzett meg. Október elején a Charlemagne Capital által korábban egy korábbi időpontban megvásárolt Dubrovacka Banka is integrálásra került.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik