Belföld

Kovácsnak is szólhat a szocialista nem

Kedden este még bukásra állt Barroso csapata, melyről ma délután szavaz az Európai Parlament. Kovács a szocialista frakció szerint is az egyik leggyengébb láncszem.

A európai szocialisták frakcióvezetője biztos leszavazást ígér, és rámutatott, hogy a bírált bizottsági tagok közé tartozik Kovács László is. A néppártiak biztos támogatást ígérnek az új Bizottságról tartandó szerdai szavazáson, de igazából még kedd este sem tudta senki, hogy pontosan hány voks várható bármelyik oldalról.  

Egyes becslések szerint a plenáris ülés után még mintegy 40-50 voks hiányzott a biztos „igenhez”, amit – elsősorban néppárti részről – az egyes képviselők személyes meggyőzésével készültek a szerda déli szavazás idejére „biztosítani”. A szavazás nyílt lesz, frakciófegyelem nem köti a képviselők kezét.

Rossz előjel



Kovácsnak is szólhat a szocialista nem 1

Barroso (fotó: MTI)

Noha új engedményeket tett, a vártnál gyengébben szerepelt José Manuel Durao Barroso kedden Strasbourgban, midőn bemutatta leendő új Bizottságát az Európai Parlament plenáris ülésének. Barroso megígérte, hogy hivatalba lépése után azonnal akciótervet dolgoztat ki a diszkrimináció minden fajtája elleni, még határozottabb fellépésre, s létrehozzák majd az emberi jogok európai ügynökségét. Emellett kötelezettséget vállalt: nem fog egy pillanatra sem habozni, hogy lemondásra kérje bármely biztosát, ha úgy látja, hogy az illető nem felel meg a tisztség követelményeinek. Ugyanakkor a legfontosabb gesztust nem tette meg: nem változtatott a viták középpontjába került olasz biztosjelölt, a nők és a homoszexuálisok helyzetével kapcsolatban ókonzervatív nézeteket képviselő Rocco Buttiglione feladatkörén.

Az újabb gesztusoknak annyi hatása mindenképp volt, hogy a szerdai szavazásnál a mérleg nyelvét alkotó liberálisok vezetője, Graham Watson újságíróknak bejelentette: ő maga azt javasolja majd frakciója tagjainak, hogy szavazzanak bizalmat a Barroso-csapatnak. Azonban rögtön hozzátette: nem hiszi, hogy az egész képviselőcsoport követné ezt az irányvonalat, a liberálisok ugyanis megosztottak. Ráadásul a vitát záró válaszbeszédében a portugál bizottsági elnök olyan megjegyzéseket is megengedett magának, amelyek közvetve az „EU-ellenesek” táborába sorolták mindazokat, akik testületét ellenzik, s ezzel még tovább mélyítették a vele szemben állók bizalmatlanságát.







Magyar zavar
A Bruxinfo értesülései szerint kedd estére a magyar szocialisták többsége már arra hajlott, hogy inkább a tartózkodást választják, különösen annak fényében, hogy Schulz immár a szintén szocialista Kovács Lászlót is a „gyengék” listáján emlegette, ami után a testület leszavazása voltaképpen e vélemény elfogadását is jelentené. Közölük Lévai Katalin (MSZP) a Bruxinfónak nyilatkozva névvel is felvállalta ezt tartózkodását. Szavai szerint Barrosóék leszavazásának önmagában nem sok értelme volna, hiszen egy újabb bizottsági lista aligha oldana meg bármit (jó eséllyel azonos lenne a jelenlegivel), miközben – Buttiglione kapcsán – „az európai értékek oly erősek, hogy azokkal úgysem tud érdemben szembe menni egyetlen Bizottság sem”. Tartózkodást jelzett előre Szent-Iványi István is, aki amúgy arról számolt be, hogy nem észlelt komolyan változást a liberális frakcióban a keddi vitanap után sem. „Aki eddig is ellene volt, az eztán is így gondolkodik, aki támogatta, az továbbra is kitart mellette. Nem történt átállás egyik oldalra sem.” A Fidesz delegáltjai várhatóan a frakció döntését követve támogatni fogják Barroso biztottságát.

Frakciók és álláspontok



Hans-Gert Pöttering a relatív többséggel (268 képviselővel) bíró néppárti frakció nevében egyöntetű támogatást helyezett kilátásba, s egyúttal emlékeztette képviselőtársait, hogy amennyiben szerdán „nemleges” lesz a szavazás végeredménye, azzal nem csupán egyes biztosjelölteket, hanem a testület egészét vetnék el. Sajtóértekezletén mindehhez annyit tett még hozzá, hogy kilátásba helyezte: nem csak, hogy a néppárti frakció egyetértően szavaz majd, de minden tőle telhetőt el fog követni, hogy biztosítsa az elegendő számú „igen” voksot a szavazás idejére.

Martin Schulz a második legnagyobb (200 fős) pártcsoportot alkotó szocialisták frakcióvezetője úgy vélte ugyanakkor, hogy „Barroso úr csupa olyan megjegyzést tett, amelyeket már ismerünk”, miközben továbbra is hallgatott arról, amit a szocialista pártcsoport visszatérően kért tőle. Schulz ennek kapcsán emlékeztetett, hogy a Barroso-csapat egyik biztosa (Rocco Buttiglione) nem kapta meg az őt meghallgató EP-bizottság bizalmát, és további négy esetben is komoly fenntartások merültek fel (sajtóértekezletén nem hagyott kétséget a felől, hogy Kovács Lászlót is közéjük sorolja).

A liberálisok már szavaztak

Graham Watson, a liberálisok vezetője lényegesen békülékenyebb hangot ütött meg, jóllehet, szavai az ő esetében sem voltak mentesek a bírálattól. Pártcsoportja úgymond felismerte, hogy csak azzal tud dolgozni, amit kapott, s hogy függetlensége korlátozott. A frakció este 8-kor fejezte be ülését, ahol szavazást tartottak arról, hogy támogassák-e a Bizottságot: az eredmény 50 nem, 23 igen, 5 tartózkodás és 10-en nem mentek el.

Gyurcsány támogatásra buzdít


Az „EU működőképességének megőrzésére” szólította fel Gyurcsány Ferenc az európai parlamenti magyar képviselőket, hangsúlyozva, hogy Magyarország érdeke a leendő új Európai Bizottság mielőbbi hivatalba lépése. Erről maga a kormányfő számolt be brüsszeli sajtótájékoztatóján.  Miniszterelnöki minőségében tett első brüszszeli útján Gyurcsány Ferenc valamennyi fontosabb nemzetközi szervezet vezetőjével tárgyalt, így megbeszélést folytatott José Manuel Durao Barroso leendő bizottsági elnökkel.

Daniel Cohn-Bendit, a Zöldek vezére volt talán a legszókimondóbb bírálója a portugál elnöknek. Támadta őt azért, hogy amikor testületének bármilyen gyengeségére mutatnak rá – mint amilyen a holland biztosjelölt esetében az összeférhetetlenségi ügy, vagy Buttiglionénál a diszkriminációs probléma volt -, mindig azzal válaszol, hogy magához vonja a kérdés kezelését. „Csakhogy mi nem szupersztár elnököt, hanem igazi képességekkel rendelkező Bizottságot akarunk” – mutatott rá. „Második hibaként” említette, hogy „körbejárta a fővárosokat, és arra kérte a kormányfőket, telefonáljanak ebbe a Házba. Csakhogy most nem ők fognak itt szavazni, és mi nem akarjuk, hogy beleavatkozzanak itteni életünkbe”. Végül „harmadik hibaként” utalt arra, hogy Buttiglione nem tudja elválasztani személyes meggyőződését politikai tevékenységétől, és ezért alkalmatlan a bel- és igazságügyi biztos posztjára.

Szavazási esélyek

Parlamenti források szerint maga Barroso is tart az eredménytől, és kedd este már azért lobbizott, hogy a szavazást halasszák el, ezzel időt nyerve a maga számára, hogy pénteken a Rómában összegyűlő állam- és kormányfőkkel is konzultáljon. Bizottsági illetékesek emlékeztettek rá, hogy ezt már csak technikailag is nehéz volna megoldani, mert a szavazást mindenképpen meg kell tartani november 1-ig.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik