Belföld

Kétmilliárdos területfejlesztés az észak-magyarországi régióban

Meghaladja a kétmilliárd forintot az az összeg, amelyet az észak-magyarországi régió három megyéje - Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves és Nógrád - pályázatok útján fordíthat területfejlesztésre, hulladékfeldolgozásra, és -kezelésre, valamint közművelődési és könyvtári hálózatfejlesztésre - közölte a régió területfejlesztési tanácsának elnöke.

Szabó György elmondta: a decentralizált terület- és régiófejlesztési célelőirányzat keretében összességében 2,08 milliárd forint kiosztásáról döntött legutóbbi ülésén a tanács, a 138 pályázatból 73-at támogattak. Részletekről szólva kifejtette: az önkormányzatok, non-profit szervezetek, vállalkozások munkahelyteremtő beruházások támogatására 375 millió, munkahelymegőrző beruházásokra 99 millió, vállalkozóvá válást segítő beruházásokra 102 millió forintot kapnak a pályázók.

A legjelentősebb, csaknem 900 millió forintos összeget az a 33 nyertes önkormányzat kapja, amely a humáninfrastruktúra fejlesztésére igényelt pénzt a területfejlesztési tanácstól. Összességében több mint 200 új munkahely jöhet létre, és csaknem 200 megmaradhat a nyerteseknek köszönhetően – tette hozzá Szabó György.

A regionális területfejlesztési tanács vezetője szólt arról is, hogy Borsodból hetven, Hevesből négy, míg Nógrád megyéből egy önkormányzat pályázott az úgynevezett települési hulladék közszolgáltatás fejlesztésére, közöttük 220 millió forintot osztották szét. A pénzt egyebek mellett hulladékgyűjtő sziget, illetve udvar, valamint szállítóautó vásárlására fordíthatják az önkormányzatok mondta Szabó György.

A területfejlesztési tanács a nemzeti közművelődési- és könyvtári hálózatfejlesztésre beérkezett 61 pályázatból nyolcat tudott támogatni, közöttük majd 39 millió forintot osztott szét, miközben a támogatási igény 290 millió forint volt – jegyezte meg a tanács elnöke.




Ajánlott videó

Olvasói sztorik