Belföld

A Gazdasági Minisztérium előtt tart demonstrációt a Vasutasok Szakszervezete

Mégis megtartja a korábban meghirdetett, ám időlegesen felfüggesztett demonstrációját a Vasutasok Szakszervezete november 10-én 11 órakor a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium előtt – közölte az érdekképviselet választmánya.

A választmányi ülést követően Simon Dezső elnök azt hangsúlyozta, hogy a szakszervezet a MÁV megállapításával ellentétesen nem tartja eredményesnek az egyeztetéseket. Mint mondta, a MÁV és a szakszervezet közötti nézetkülönbség a létszámleépítések, illetve a központi árkiegészítés kérdésében a legmarkánsabb. Szerinte a MÁV 5 reprezentatív szakszervezete közül egy sem tartja eredményesnek a tárgyalásokat, jelenleg a közös érdekérvényesítési lehetőségről egyeztetnek. 
 








11 ezer főről van szó
A MÁV-nál tervezett, 11 ezer főt érintő létszámleépítést a VSZ elnöke elfogadhatatlannak nevezte. Elmondta: “olyan tevékenység kihelyezés folyik a társaságnál, amelynek a gazdasági számításait nem ismerjük”. Értékelése szerint a vasúttársaság működési költségei a kiszervezést követően jelentősen nőnek, a kiszervezett munkavállalók viszont a jelenleginél kedvezőtlenebb helyzetbe kerülnek.


A MÁV szerint hamis a VSZ által festett kép


A MÁV rendkívüli sajtótájékoztatón ismertette a cégvezetés álláspontját. Mint mondták, hamis a Vasutasok Szakszervezete által sugallt kép, miszerint az érdekképviseletek nem kapnának megfelelő tájékoztatást a szervezeti átalakításokról. Épp ellenkezőleg – hangsúlyozták -, 2002 év vége óta, amikor is a MÁV új vezetése felállt, folyamatos és eredményes az érdekegyeztetés. Példaképpen a reprezentatív érdekképviseletekkel megkötött 2003-2006-os foglalkoztatáspolitikai keretmegállapodást említették. Elhangzott az is, hogy az elmúlt hetekben folytatott tárgyalások során már többször megállapodás közeli helyzetben voltak az érdekképviseletekkel. 

Miniszteri bizonytalankodás

A mostani vita előtörténetéhez tartozik, hogy október 11-én Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter arra utasította a MÁV Rt. menedzsmentjét, hogy folytasson intenzív tárgyalásokat a reprezentatív vasutas szakszervezetek képviselőivel. A miniszteri utasítás arról is rendelkezett, hogy a MÁV Rt. a tárgyalások ideje alatt függessze fel a Vasutasok Szakszervezete által kifogásolt döntések végrehajtását. Az intenzív tárgyalások előrehaladásával viszont a miniszter október 22-én visszavonta ezt a moratóriumot. Azt javasolta, hogy a tárgyalásokat a társaság érdekegyeztető fórumának hivatalos keretei között folytassák.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik