Belföld

A forint értékvesztésének lehetőségéről ír a Die Presse

Támadás a függetlenség ellen címmel, a kormány és a Magyar Nemzeti Bank közötti vitáról jelentetett meg írást szerdán a Die Presse című osztrák napilap.

Peter Bognar, a konzervatív napilap budapesti tudósítója Járai Zsigmond MNB-elnök egyik kijelentését választotta írása címéül. A Támadás a függetlenség ellen címet viselő cikkben egyebek között emlékeztettek arra, hogy a baloldali-liberális kormány és az MNB közötti legutóbbi nézetkülönbségek alapja az a tervezet, amelyet az MSZP és az SZDSZ nyújtott be a jegybanki törvény módosítására. Ebben nem csak azt követelik, hogy a Monetáris Tanács tagjainak a számát 9-ről 11-re növeljék, hanem a jegybanki elnök átfogó jogosítványainak a megnyirbálását is. A javaslat szerint a jegybanki elnök a monetáris tanács tagjai közül négyet, míg a miniszterelnök ötöt nevezhetne ki. Járai a jegybanki függetlenség elleni támadásnak értékeli az előrenyomulást.

Ezzel szemben a pártok azt bizonygatják, hogy a változtatás csak a Monetáris Tanács függetlenségét szolgálná. A cikk szerint szakértői körökben a beavatkozásban sokan a kormány kétségbeesett kísérletét látják arra, hogy befolyást gyakoroljon a monetáris politikára. Azt feltételezik, az MSZP és az SZDSZ a kemény inflációs politika lazítására törekszik, hogy csökkentse Magyarország magas költségvetési hiányát.

A Die Presse szerint ugyanakkor vannak olyan szakértők, akik támogatják a tervezett törvénymódosítást, mert arra utalnak, hogy Járai jegybanki elnök – akiről azt tartják, hogy közeli kapcsolatban áll a jobboldali-konzervatív ellenzékkel – tarthatatlan túlhatalommal rendelkezik.

Az osztrák napilap emlékeztetett a monetáris tanácsnak arra a döntésére, amellyel 50 bázisponttal csökkentette az irányadó kamatot. A lap szerint gazdasági szakértők nem tartják kizártnak, hogy újabb csökkentés esetén tömegesen menekülnének azok a befektetők, akik kizárólag az állami kölcsönök magas kamatszínvonala miatt fektették be a pénzüket. Ha ez bekövetkezne, a forint drámaian veszítene az értékéből – állapította meg a Die Presse.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik