Belföld

Milliárd eurós kártérítési per a GM ellen?

Az Opel németországi üzemeinek dolgozói a cég egykori üzemi tanácsi vezetője szerint milliárd eurós nagyságrendű kártérítési pert akarnak akasztani az anyacég, az amerikai General Motors nyakába. Összesen 25 alkalmazott kártérítésért és fájdalomdíjért készül beperelni a GM-et.

A dolgozók szerint az Opel az elmúlt években milliárdos nagyságrendű károkat szenvedett el az anyavállalat eljárása miatt. Az Opelnek szállított alkatrészeket például a GM megemelt áron adta, és az Opel rüsselsheimi fejlesztési központja “bagóért” volt kénytelen átadni saját technológiai fejlesztéseit más GM-leánycégeknek. Ez – mint a dolgozók állítják – kárt okozott az Opelnek és dolgozóinak. Az alkalmazottak az anyavállalatot felelőssé teszik az egyes Opel üzemek bezárásával való fenyegetőzésért és a dolgozókra való nyomásgyakorlásért is.

A kereset előkészítésével egy idahói ügyvédet bíztak meg.A világ legnagyobb autógyártója, az amerikai General Motors (GM) takarékossági célzattal radikálisan át akarja alakítani a konszern szerkezetét, és nem kizárt, hogy az átalakítás végén önálló vállalatként megszűnne maga az Adam Opel AG is, ám az Opel márkanevet megtartanák – jelezte a Welt am Sonntagnak nyilatkozva Klaus Franz, az Opel összüzemi tanácsának elnöke a hétvégén.

A General Motorsnak jelenleg nyolc európai országban 11 gyártó és összeszerelő egysége van. Németországban négy üzem tartozik a GM leányvállalatához.

A General Motors a közelmúltban jelentette be, hogy 2006 végéig 63 ezer európai munkahelyből 12 ezret meg akar szüntetni, zömmel Németországban, ahol tízezer munkahelyet fenyeget veszély.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik