Belföld

BKIK: erős kamarát szeretne az új elnök

Petykó Zoltán, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) nemrégiben megválasztott új elnöke jól szervezett, erős kamarát szeretne, amely fontos szerepet játszik a fővárosban és megtalálja az utat a tagsághoz.

Petykó Zoltán keddi sajtótájékoztatóján elmondta: az erős kamara megteremtéséhez növelni kell a szolgáltatások mennyiségét és színvonalát.

Szólt arról, hogy a fővárosi önkormányzat vezetőivel egyeztetve stratégiát alakítanak ki az együttműködésről. A kamara a fővárosban jelentkező gondok megoldásából szeretne részt vállalni.

A fővárossal való együttműködésben a BKIK elnöke a napi operatív feladatok között említette, hogy azonnal beinduljon a budapesti vállalkozókat is képviselő közös brüsszeli iroda, és megvalósuljon a taxis fix árak megállapításában az együttműködés.

Vadász György a BKIK új alelnöke ismertette a BKIK korábban kidolgozott 2005. évi adó- és költségvetési javaslatait, amelynek egy részét a kormány figyelembe vette. Példaként említette a foglalkoztatás növelésére tett kamarai javaslatot, ugyanakkor megjegyezte, a foglalkoztatás növelésének támogatására szánt mértéket keveslik.

Az alelnök szerint kedvező a kétkulcsos szja bevezetése. A gazdaság versenyképességét növelné, ha az adó mértéke, közterhek tovább csökkennének. Megjegyezte: az adók csökkentésének államháztartási reformmal kell párosulnia.

Vadász György elmondta: a BKIK szerint a vállalkozásoknak jogkövető magatartást kell követniük, ugyanakkor helytelenítik, hogy az APEH az áfa-bevételek növelésére irányuló ellenőrzési akciókba kezd. A kamara szerint az áfa-bevételek alakulását folyamatosan, egész évben kellett volna ellenőrizni.

Szatmáry Kristóf, a BKIK új általános alelnöke elmondta, hogy a BKIK október 15-i küldöttgyűlése szervezeti változásokról is döntött. A küldöttek számát 280-ról 110-re, az elnökség létszámát 38-ról 17-re, az etikai bizottság összetételét 25-ről 17-re, az ellenőrző bizottság létszámát 9-ről 7-re csökkentette, ugyanakkor 28-ról 31-re növelte a BKIK MKIK-ba delegált küldötteinek számát. Létrejött a gazdasági és szolgáltatási tagozat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik