Belföld

Tovább tárgyal a MÁV a szakszervezetekkel

A MÁV Rt. vezetése folytatja tárgyalásokat a reprezentatív szakszervezetekkel a cég ingatlangazdálkodásáról, portfoliókezeléséről, az ezzel kapcsolatos intézkedésekről, a létszámleépítésről, a tevékenységek kihelyezéséről.

A MÁV közleménye emlékeztetett , hogy az egyik helyi reprezentatív szakszervezet, a Vasutasok Szakszervezete május 20-án nyújtott be e tevékenységeket kifogásoló petícióját a gazdasági és közlekedési miniszternek, majd demonstrációt helyezett kilátásba, október 15-én pedig tárgyalások kezdődtek a társaság és a szakszervezetek képviselői között.

A petícióban a szakszervezet azt követelte a GKM-től, hogy a MÁV Rt. hosszú távú, átfogó közlekedéspolitikai koncepciójának elkészültéig függesszen fel minden olyan intézkedést, amely a vasúti szolgáltatás színvonalának további csökkenéséhez, a közlekedésbiztonság romlásához vezet. Követelte azt is, hogy a MÁV Rt.-nél állítsák le a 2004. évre tervezett létszámcsökkentés végrehajtását, a fenntartási tevékenység kihelyezését, a gazdasági társaságok privatizációját, a vasúti ingatlanok értékesítését.

Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter október 11-én arra kérte a MÁV Rt menedzsmentjét, hogy kezdjen intenzív tárgyalásokat a reprezentatív vasutas szakszervezetek képviselőivel, illetve a tárgyalások ideje alatt függessze fel a petícióban kifogásolt döntések végrehajtását. A tárgyalások kedvező alakulása miatt Kóka János pénteken visszavonta a moratóriumot – hangsúlyozza a közlemény.

A pénteki tárgyalási fordulón nyilvánvalóvá vált, hogy számos pontban sikerült megnyugtató válaszokat adni szakszervezetek kérdéseire, ugyanakkor néhány kérdésben nem sikerült közös álláspontra jutni – jegyzi meg a társaság közleménye.

Két szakszervezet kifogásolta a létszám-racionalizálás alapjául szolgáló gazdaságossági tanulmányokat, a létszám-racionalizálás technológiai lebonyolítását. A MÁV Rt. jelezte, hogy a hatályos megállapodásokban foglaltak szerint ezt 2005. február 28-ig köteles bemutatni a szakszervezeteknek.

A társaság vezetése a tárgyalások folytatását javasolja a vállalati érdekegyeztető tanács keretei között. A rendkívüli tárgyalások lezárását követően, a felek megállapodása szerint elkészítette és átadta a szakszervezeteknek a tárgyalások eredményeit, illetőleg egyes kérdésekben a felek eltérő álláspontját tartalmazó memorandum-tervezetet – utal rá a közlemény.

Címkék: archívum

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.