Belföld

Az EKB szerint az új belépők növelik a versenyt

Az EU új belépői inkább lendületet adnak, semmint lassítják az unió gazdasági növekedését - vélekedett Tommaso Padoa-Schioppa, az Európai Központi Bank végrehajtó tanácsának tagja.

A tíz állam alacsonyabb munkaköltségeivel és adóival támogatja az uniós versenyt, egy dinamikusabb EU-t teremtve – jelentette ki az EKB új tagokkal kapcsolatos konvergencia és stabilitási konferenciáján. Mint mondta, az új tagok támasztotta nagyobb verseny nyomást fog gyakorolni a korábbi uniós államokra, az oly szükséges szerkezeti reformok végrehajtását elősegítve.

Padoa-Schioppa szerint az új belépők átalakulási folyamata azt jelenti, hogy gyors és könyörtelen változások közepette élnek immár több éve, és sok tekintetben éppen ettől a tapasztalástól kevésbé állnak ellent a változásoknak.

A tanácskozáson Jean-Claude Trichet EKB elnök arra mutatott rá, hogy az új belépők nagy kihívással szembesülnek államháztartási hiányaik csökkentésében, az euróövezeti csatlakozásra készülve. Hangsúlyozta azt is, hogy az EKB tisztában van ennek a kihívásnak a nagyságával, és – mint mondta – éppen emiatt kell a politikusoknak hiteles konszolidációs ösvényeket felvázolniuk, valamint tartós szerkezeti reformokat végrehajtaniuk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik