Belföld

Tovább emelkedik az olajár

Szakértők szerint nem kizárt, hogy rövidesen újból a hordónkénti 55 dollár feletti rekordmagasságba emelkedik az olajár, mivel tartóssá vált a téli ellátási gondok miatti nyugtalanság.

A bizonytalanságot az amerikai készletekről szerdán közzétett adatok táplálják: e szerint a fűtőolaj tartalékok a tavalyi szint alatt vannak 12 százalékkal. – Még ha a meteorológusok enyhe telet is fognak jósolni, a szabadpiacon senki sem jelentkezik majd eladóként, nem válik meg határidős pozícióitól – mondják a szakértők annak indokául, hogy az árak újabb rekordokat dönthetnek meg. A meteorológusok különben nem álltak eddig elő egyértelmű előrejelzésekkel.

A nyugati féltekén irányadó amerikai West Texas Intermediate könnyűolajfajta a legközelebbi, decemberi határidőre közép-európai idő szerint péntek reggel hordónként (159 liter) 54,61 dollár volt a New York-i árutőzsde (NYMEX) Szingapúrban folytatódó, elektronikus ACCESS jegyzésében, 14 centtel drágább a csütörtöki New York-i zárónál. Csütörtökön 6 centes emelkedés után 54,47 dolláron zárt ez a kontraktus.

Az ólmozatlan normálbenzin novemberre péntek reggel gallononként (3,78 liter) 1,4155 dollár volt a szingapúri ACCESS-ben, 0,0033 dollárral drágább a csütörtöki New York-i zárónál.

Az északi-tengeri Brent könnyűolaj referenciafajta csütörtökön hordónként 20 centes emelkedés után 50,72 dollárra nőtt a londoni Nemzetközi Olajtőzsdén (IPE).

Péntek reggel az arany unciánként (31,1035 gramm) 423,34 dollár volt Londonban azonnali szállításra, 0,41 dollárral drágább a csütörtöki későinél.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik