Belföld

Mikrohitel roma vállalkozóknak

Elsősorban roma vállalkozóknak kínál mikrohitelt a Mikrohitel Gazdaságfejlesztő Pénzügyi Rt., amely egy hónappal ezelőtt kapta meg tevékenységhez az engedélyt a PSZÁF-tól - közölte sajtótájékoztatón a társaság vezérigazgatója Miskolcon, pénteken.

A BB Vállalkozásfejlesztő Alapítvány és az Autonómia Alapítvány által alapított Mikrohitel Rt. olyan mikro- és kisvállalkozóknak, valamint non-profit szervezeteknek biztosít hitelt, amelyeket a kereskedelmi bankok úgymond “bankképtelennek” minősítenek – mondta Winkler Gábor, hozzátéve, hogy “elsősorban, de nem kizárólag roma vállalkozókat céloznak meg”.

A két, több mint tíz-tíz éves múltra visszatekintő alapítvány azért hozta létre a társaságot, mert a hitel- és pénzintézeti törvény alapítványoknak nem engedélyezi a hitelezési tevékenységet, ugyanakkor a Mikrohitel Rt. nem tekinthető hagyományos kereskedelmi banknak, vagy pénzügyi közvetítő vállalkozásnak.

“A kereskedelmi bankok általában nem kínálnak kisösszegű és rövid futamidejű kölcsönöket vállalkozóknak és non-profit szervezeteknek, mi igen, ugyanakkor nem ragaszkodunk a hagyományos fedezeti formákhoz, ingó- és ingatlanjelzáloghoz, bankbetéthez sem” – jegyezte meg a vezérigazgató.

A mikro- és kisvállalkozók 500 ezer – 3 millió forint hitelt kaphatnak a társaságtól, maximum 12 hónapos futamidőre, évi 19 százalékos kamatra, a nonp-rofit szervezetek ugyanilyen összeget 13 százalékos kamatra. A társaság mintegy száz millió forint hitel kihelyezésével számol.

Előnyben részesítik a lépcsőzetes hitelkihelyezést , azok, akik kisebb összegű hitelét igényelnek, és azt rendben törlesztik, később, vállalkozásuk fejlesztéséhez nagyobb hitelhez juthatnak.

A sajtótájékoztatón elhangzott: miután a Mikrohitel Rt. nem rendelkezik országos fiókhálózattal, ezért az igénylővel a cég munkatársai személyesen tartják a kapcsolatot, és tanácsadással is segítik őt. A mindössze kétoldalas hitel-igénylőlap pedig az internetről tölthető le, illetve postai úton igényelhető, a kérelmet 10 napon belül elbírálják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik