Belföld

Járai további kamatcsökkentést is lehetségesnek tart

A Magyar Nemzeti Banknak még van mozgástere, hogy tovább csökkentse az irányadó kamatot az e heti fél százalékpontos leszállítást követően, ha mérsékelt marad az infláció - mondta pénteken Frankfurtban újságíróknak Járai Zsigmond, az MNB elnöke.

Járai Zsigmond az MNB elnöke elmondta: a kormány által az idei évre tervezett költségvetési hiány “nyilvánvalóan optimista”, így nehéz, de nem lehetetlen, hogy az ország az euróövezethez való csatlakozási célját 2010-re teljesítse.


Járai további kamatcsökkentést is lehetségesnek tart 1

Járai Zsigmond (fotó: MTI)

“Az infláció kedvezően alakul, így megvan az esély arra, hogy az idén hat, jövőre 4 százalék lesz az áremelkedés” – mondta Járai az Európai Központi Bank (EIB) tanácskozásának idején újságíróknak. “Ha az inflációs folyamatok nem változnak, akkor lehetőség van a kamat további csökkentésére” – tett hozzá a központi bank elnöke. Az infláció a múlt hónapban 6,6 százalékra csökkent az augusztusi 7,2 százalékról.

A jegybank elnöke aggodalmának adott hangot amiatt, hogy a költségvetési problémák megnehezítik Magyarország 2010-re tervezett csatlakozását az euróövezethez- emlékeztet a Reuters. A kormány a múlt hónapban felfelé, 5,0-5,3 százalékra módosította az államháztartás GDP-arányos hiányát a korábbi 4,6 százalékról. “Az 5,3 százalék nyilvánvalóan optimista, az 5,8 százalék reálisabb” – mondta Járai. Szerinte ekkora mértékű hiány gondokat okozhat jövőre, mert nehezebb lesz erről a szintről csökkenteni a hiányt a kormány által jövőre tervezett 4,7 százalékra.

“Jövőre megvalósíthatatlan a 4,6-4,7 százalékos deficit, az öt, vagy ennél nagyobb hiány reálisabb” – jelentette ki Járai és ismét bírálta a jegybanktörvény tervezett módosítását, amely lehetővé tenné, hogy a miniszterelnök a bank monetáris tanácsának 11 tagjából ötöt jelöljön. Szerinte ez a módosítás elbizonytalanítaná a piacokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik