Belföld

4,5 százalékkal nőtt az építőipari termelés

Az építőipari termelés 2004 augusztusában munkanaptényezővel kiigazítva 4,5 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Az első nyolc hónapban a termelés 7,6 százalékkal emelkedett 2003 azonos időszakához képest. Augusztusban 1,5 százalékkal volt alacsonyabb a júliusinál.

A Központi Statisztikai Hivatal gyorsjelentése szerint a legnagyobb építőipari alágazat, a szerkezetkész épületek és egyéb építmények építése augusztusban 12,9 százalékkal emelkedett, az első nyolc hónapban összesen 14,1 százalékkal volt magasabb az előző évi alacsony bázisnál. Az épületgépészeti szerelés termelése augusztusban 1,4 százalékkal csökkent, évkezdettől 2,7 százalékkal emelkedett. A befejező építés termelése 13,5 százalékkal visszaesett a 2003. augusztusi, kiugróan magas bázishoz viszonyítva. Az évkezdettől számítva az alágazat termelése 6,8 százalékkal lett kisebb. Az épületek építésének volumene augusztusban 14,8 százalékkal csökkent, az egyéb építményeké csaknem egyharmadával nőtt, elsősorban a közlekedésfejlesztési beruházásoknak köszönhetően. Az év első nyolc hónapjában az épületek építése 0,3 százalékkal csökkent, az egyéb építményeké ezzel szemben csaknem egyötödével emelkedett.

A legalább öt főt foglalkoztató szervezetek termelése január–augusztusban a Nyugat-Dunántúl kivételével valamennyi régióban növekedett. Legnagyobb mértékben az észak-magyarországi székhelyű szervezetek termelése nőtt (19,7 százalékkal).

Az építőipari vállalkozások augusztusban 14,5 százalékkal nagyobb volumenű új szerződést kötöttek, mint egy évvel korábban. Ezen belül az épületek építésére kötött új szerződések volumene 2,1 százalékkal nőtt, az egyéb építményeké 29,9 százalékkal volt magasabb a 2003. augusztusi alacsony bázisnál. A hó végi szerződésállomány volumene az elmúlt hónapokban kötött nagyértékű szerződéseknek köszönhetően 48,5 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban volt. A szerződéseken belül az épületeké 24,5 százalékkal, az egyéb építményeké 62,3 százalékkal emelkedett, elsősorban az útépítésekre között szerződések köszönhetően.

2003 augusztusához képest az építőipari tevékenység költségalapon számított árai 4,1 százalékkal, ezen belül a szerkezetkész épületek és egyéb építmények építésének árai 4,6 százalékkal emelkedtek. Az építőipari árak az előző havinál 0,1 százalékkal voltak alacsonyabbak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik