Belföld

A kormány támogatja a jegybank-törvény módosítását

A szerdai kormányülést követő sajtótájékoztatón László Boglár kormányszóvivő bejelentette, hogy a kabinet támogatja a jegybank-törvény módosításáról szóló javaslatot. A hajléktalanok segítése, a cég- és földhivatali bejegyzések gyorsítása és a darab alapú termékdíj bevezetésének kérdése is a kormány napirendjén van.

A jegybank-törvény módosításáról szóló javaslat szerint a Monetáris Tanács 9-ről 11 tagúra bővülne. A kinevezési jog azonban nem teljes mértékben maradna a Nemzeti Bank elnökénél. A kormány által támogatott javaslat szerint 6 tagot a jegybank-elnök, 5-öt pedig a kormányfő nevezne ki. A kormányszóvivő elmondta, hogy a pénzügyminiszter már tájékoztatta a felvetésről az Európai Központi Bank vezetőjét is, akitől állásfoglalást vár el.

Az idén százmillió forintot, a jövő évben pedig már 500 millió forintot biztosít a költségvetés a hajléktalanok helyzetének javítására – jelentette be az esélyegyenlőségi miniszter a kormányülést követően. Göncz Kinga elmondta: folytatódik a tavaly kezdett fűtött utca program, amely egy olyan helyet jelent, ahová melegedni, tisztálkodni, étkezni mehetnek a rászorulók. A miniszter beszélt a befogadó falu tervéről is: egy vagy több olyan településről van szó, ahová családos hajléktalanok költözhetnének a most üresen álló és az állam által majdan megvásárolandó házakba. Göncz Kinga hozzátette, hogy Magyarországon jelenleg mintegy 30 ezer hajléktalan él, kétharmaduk a fővárosban és környékén. A miniszter bejelentette, hogy jövőre kezdődik a roma integráció évtizede, amelynek programját hazánk több európai országgal együtt valósítja meg.

A kormány felkérte az igazságügyi és a földművelési minisztert arra, hogy vizsgálják meg, miként lehetne felgyorsítani a cég- és földhivatali bejegyzéseket. A kabinet elképzelése szerint a 60, illetve 30 napos ügyintézési határidő jövőre a felére csökkenne, és lehetővé válna az elektronikus bejegyzés is – mondta László Boglár.

Batiz András, a kormány másik szóvivője bejelentette, hogy a korábbi elképzeléseket módosítva a darab alapú termékdíj bevezetését szorgalmazza a kormány. “A darab alapú termékdíjat üdítős, alkoholos és ásványvizes üvegek, illetve nylon szatyrok után kell megfizetni azoknak, akiknél az eldobható és az újra-hasznosítható csomagolások aránya a 2003-as arányhoz képest romlik. A fogyasztókat ez semmilyen mértékben nem érinti, hiszen ha betétet fizet egy üveg után, miután visszaváltja azt az üveget, akkor visszakapja a betétet, és mindezeken túl természetesen hozzájárulhat ahhoz, hogy a környezetet megóvja.”

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik