Belföld

Kibocsátási boom előtt az orosz tőkepiac

Orosz vállalatok sora vár arra, hogy részvénykibocsátásával megcsapolhassa a kedvező kondíciókkal kecsegtető helyi tőkepiacot.

Az elmúlt hetekben a SMARTS mobilszolgáltató, a Pyatorochka és a The Seventh Continent élelmiszer áruházláncok, a Spartak Moscow futballcsapat, valamint az Open Investments ingatlan befektetési társaság szellőztette meg részvény-kibocsátási szándékát. Hamarosan csatlakozik közéjük a Rambler internet portál, valamint számos fémipari vállalat és orosz konglomerátumok egyik legnagyobbika, az AFK Sistema is.

Értékpapírpiaci szakértők az utóbbi időben tapasztalható élénk befektetői érdeklődéssel magyarázzák a megnövekedett kibocsátási hajlandóságot.

A piac történelmi csúcsokat döntögetne ha figyelmen kívül hagynánk az egyedi hatásnak kitett és ezért a piac egészétől elszakadt Jukosz részvényét – mutatott rá Alex Kantarovich, az Aton brókerház vezető stratégája.

Az orosz tőzsdeindex az RTS (Russian Trading System) mindössze 11 százalékkal emelkedett az év eleje óta a Jukosz kolonca miatt. A piac azonban igen kedvező összképet mutat és nagyszerű kilátásai vannak – hangsúlyozta ki Kantarovich. Szeptemberben és októberben még a piaci volatiliás is lényegesen elsimult a nyári kilengésekhez képest, amikor a tetőfokára hágott a kormány által a Jukoszra gyakorolt nyomás. Az alacsony piaci volatilitás csökkenti a kibocsátások kockázati faktorát, ezért megfelelő környezetet teremt számukra.

Alapkezelők szerint az orosz részvények iránti magas keresletet a szilárd makrogazdasági alapok és a legfőbb exportcikkek, az olaj és az ötvözőfémek árának magas szintje indokolja.

A piac úszik a pénzben és ha nyersanyagok ára nem csökken akkor ez így is marad – jelentette ki egy magát megnevezni nem kívánó alapkezelő. Elemzők és alapkezelők megfigyelése szerint a befektetők leginkább a magas fogyasztási keresletből profitáló vállalatok részvényeit részesítik előnyben, csakhogy ilyen alig akad az olajipari részvények által uralt piacon. Ékes példáját adja ennek a török Efes sörgyár október 15-i részvénykibocsátása. A forgalmának 60 százalékát az orosz piacon bonyolító vállalat részvénye jegyzésének kezdete óta 20 százalékkal erősödött. Fogyasztási kiadásokból profitáló orosz vállalat azonban nem sok van a piacon, de soraikat hamarosan gyarapítják a Pyaterochka és The Seventh Continent élelmiszer láncok, valamint a kereskedelmi ingatlan befektetések mellett az orosz középosztály dácsáiba is invesztáló Open Investments ingatlanbefektetési alap.

Az orosz vállalatok tulajdonképpen sokkal szívesebben viszik részvényeiket a magasabb likviditású külföldi értékpapír piacokra, a törvények azonban ennek előfeltételeként hazai kibocsátást írnak elő a hazai piac likviditásának megalapozása érdekében. Ennek azonban egyelőre nincs jelentősebb hatása, mivel a tervezett kibocsátások is viszonylag alacsony értékűek. A The Seventh Continent például mindössze 15 százalékát kívánja piacra vinni az 585 millió dollárra becsült részvénytőkéjének.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik