Belföld

A Jukosz a JP Morgantól vár jobb értékelést

Az orosz Jukosz kőolajipari társaság felkérte az amerikai JP Morgan befektetési bankot, hogy adjon alternatív értékelést a cég kitermelő vállalatáról, a Juganszknyefytegazról a vállalat novemberre tervezett árverése előtt - írta a Vedomosti napilap kedden.

A Jukosz szóvivője nem kommentálta a lap értesülését, amely szerint a Jukosz abban bízik, hogy a JP Morgan magasabbra értékeli a Juganszkot, mint korábban a Dresdner Kleinwort Wasserstein, amelynek a legkonzervatívabb becslése 10,4 milliárd dollár volt. A Dresdner Kleinwort Wasserstein dolgozatában 14,7 és 17,3 milliárd dollár közötti számok is szerepeltek, de a kormányzat a konzervatív becslést fogadta el.

Korábbi orosz médiaértesülések szerint a vagyonügynökség még ennél is olcsóbban akarja eladni a Juganszkot: november 22-én aukcióra bocsátja a cég 76,8 százalékos pakettjét alig több mint négymilliárd dolláros kikiáltási áron.

Elemzők aggasztónak tartják a vagyonügynökség által kilátásba helyezett árat, mert az szerintük elbizonytalanítaná a befektetőket.

A Juganszk lehetséges vevőjeként a Kreml-közeli Gazpromot vagy a Surgut olajipari társaságot emlegetik, de szóba került esteleges külföldi részvétel is.

Az orosz igazságügyi tárca október 12-én közölte, hogy kiárusítja a Jukosz olajcég fő leányvállalata, a Juganszk részvényeinek egy részét a vagyonügynökségen keresztül.

A döntést a tárca azzal indokolta, hogy a Yugansk felértékelése befejeződött, míg a Jukosz alaptalanul húzza-halasztja adótartozásának törlesztését. A jukosz pillanatnyilag 3,7 milliárd dollárral tartozik jogerősen. A Jukosz, amely Oroszország kőolajkitermelésének 20 százalékát, a világ termelésének 2 százalékát adja, április óta piaci értékének több mint kétharmadát elveszette: kedden reggel 123,78 rubel volt a moszkvai értéktőzsdén, 1 százalékkal alacsonyabb a hétfői zárónál. A moszkvai RTS tőzsdén kedd délben 4,25 dollár volt, változatlan a hétfői záróhoz képest, 4,14 dolláros nyitás után.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik