Belföld

Új adóbevallási határidőt javasol a kormány

A kormány az szja-bevallási határidők módosítását javasolja az Országgyűlésnek. Ennek értelmében május 20-áig kellene benyújtani a bevallásokat, először 2005-ben.

Az adatszolgáltatás alapján történő adóhatósági adómegállapítás bevezetésével összefüggésben az szja-val kapcsolatos bevallási, befizetési, illetőleg kiutalási határidők módosítását is javasolja a kormány az Országgyűlésnek.

A javaslat szerint már a 2004. évre vonatkozó szja-bevallásnál is az új határidők lennének érvényesek, vagyis a bevallás határideje az idén érvényes március 20-ról, illetve a tavalyi jogszabály-módosítás szerinti április 20-ról, május 20-ra módosulna 2005-ben. Ennek megfelelően a visszaigénylésre is a legkorábbi határnap március 1. lenne. (A tavalyi módosítás, bár akkor ez nem kapott nagyobb nyilvánosságot, megszüntette az szja kivételes helyzetét és csak a bevallási határnap után tette volna lehetővé a visszaigénylést, vagyis a március 1-jei határidő bizonyos kedvezménynek tekinthető.)

A javaslat szerint az eddigi kiutalási rendnek megfelelően a magánszemély részére visszatérítendő jövedelemadó, illetőleg járulék vonatkozásában a bevallás beérkezésétől számított 30 napos kiutalási határidő fennmarad. Ennek megfelelően, mivel az adóhatóság a visszatérítendő jövedelemadót, illetőleg járulékot legkorábban március 1-jén utalhatja ki a magánszemély részére, az adózónak február elejénél korábban nem lesz érdemes benyújtania bevallását.

A személyi jövedelemadó adatszolgáltatás alapján történő adóhatósági adómegállapítás esetében az adómegállapítást az adóhatóság május 20-ig adja postára, az abban megállapított fizetendő adót pedig az adózónak június 20-ig kell majd megfizetnie.


Ennek megfelelően a munkáltatói adómegállapítás és az önadózás szabályai is ezekhez a határidőkhöz igazodnak. A munkáltatói adómegállapítás, illetőleg a bevallás benyújtásának határideje április 20-ról május 20-ra változik. Az adó és a korábban levont adóelőleg különbözetét a munkáltató szintén egy hónappal később, tehát június 20-ig vonja le vagy fizeti vissza, és erről – amennyiben éves bevalló – az adóévet követő augusztus 20-ig tesz bevallást.

Azok a magánszemélyek, akik személyi jövedelemadó fizetési kötelezettségükről maguk készítenek bevallást (önadózó) a még fizetendő adót május 20-ig fizetik meg.

Az általános szabály szerint az adózónak az elfogadott törvény hatálybalépését követően az azt megelőző időszakra teljesítendő adómegállapítási, bevallási, adófizetési, adóelőleg-fizetési, bizonylatkiállítási, adatszolgáltatási és adólevonási kötelezettségét a 2004. december 31. napján hatályos szabályok szerint kell teljesítenie, azonban a törvényjavaslat kimondja, hogy munkáltatói adómegállapításra, a személyi jövedelemadó bevallásra és kiutalásra, valamint az adatszolgáltatáson alapuló adóhatósági adómegállapításra vonatkozó rendelkezéseit – ebbe tartoznak az új bevallási és kiutalási határidők is – 2005. január 1-jétől kell alkalmazni.

A javaslat indoklása szerint megváltozott határidők az új típusú adómegállapításhoz szükséges adóhatósági kapacitásoknak is megfelelnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik