Belföld

Hosszútávú közszolgálati bérmegállapodást kötne a kormány

A kormány több évre szóló, kiszámíthatóbb közszolgálati bérmegállapodást kíván kötni a szakszervezetekkel - mondta Csizmár Gábor foglalkoztatáspolitikai és munkaügyi miniszter a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF) közti egyeztetést követően.

Csizmár Gábor hozzátette: a hosszabb távú megállapodásra vonatkozó javaslatot a hónap végéig dolgozza ki a minsztérium.

Szabó Endre, a SZEF elnöke szerint egy ilyen hosszabb távú bérmegállapodást arra kell építeni, hogy a mindenkori GDP-bővülést kövesse a reálkeresetek emelése. A cél, hogy öt év alatt a közszféra keresetei érjék utol az Európai Unióhoz csatlakozó államok átlagát.

Csizmár Gábor szerint a GDP követése reális tárgyalási alap. Elmondta, hogy sorra találkozik a szakszervezeti konföderációk vezető testületeivel. Szerdán az MSZOSZ, jövő héten hétfőn az Autonóm Szakszervezetek Szövetsége tisztségviselőivel tárgyal, s a másik három konföderációval való találkozás időpontját is egyeztetik.

Kérdésre válaszolva a miniszter elmondta: nem tervezik a múlt évhez hasonló fűnyíróelv-szerű létszámleépítést a közszolgálatban. Azt viszont valóban el szeretnék érni, hogy olcsóbb és hatékonyabb legyen a közszolgálat, ez van ahol létszámleépítést, máshol létszámfelvételt jelent.

Megegyezett a szakszervezetekkel arról, hogy akik ennek során az elbocsátottak közé kerülnek, kapjanak hathatós segítséget az újbóli elhelyezkedéshez, az ehhez szükséges képzéshez. Előbb kialakítják az olyan mechanizmusokat, amelyek kellő egzisztenciális biztonságot adnak a váltáshoz, hogy ne az utcára kerüljenek ezek, a szakmájukhoz általában kiválóan értő emberek – jegyezte meg a miniszter.

A szakszervezeti konföderációk vezető testületeivel való találkozók alapján leltárt készítenek az érdekképviseleti javaslatokról, hogy mik teljesíthetők ezek közül a kormányzati időszak alatt, s mik azok, amik teljesítésére nincs lehetőség.

Szabó Endre szeerint: a közszolgálati ágazati minisztériumok sorra olyan döntéseket hoznak, olyan jogszabályokat terjesztenek elő, amelyek előkészítésébe nem vonták be a szakszervezeteket. Ennek mindenképpen változnia kell. Sérelmezik azt is, hogy például a jövő évi költségvetési törvényjavaslatban több olyan egyéb törvény módosítása szerepel, amelyek igen kedvezőtlenek a közszféra dolgozóinak. Nem tartják elfogadhatónak, hogy előzetes egyeztetést igénylő szakmai törvények módosítását ilyen módon a költségvetési törvény segítségével érje el a kormány.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik