Belföld

Gaál: a koncessziós eljárás gyorsíthatja az M7-es továbbépítését

Amennyiben a koncessziós eljárás megvalósul, lehetőség nyílik arra, hogy még ebben a kormányzati ciklusban megkezdődjön az M7-es autópálya Balatonkeresztúr és Nagykanizsa közötti szakaszának tervezése és kivitelezése -közölte a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium politikai államtitkára.

Az államtitkár erről Debrecenben tartott sajtótájékoztatóján beszélt, hozzátéve: a koncesszió önmagában nem drágítja az autópálya beruházást.  A politikus értetlenségének adott hangzott, hogy a koncesszió kapcsán az ellenzék arról beszél, miszerint feléljük a gyerekeink előtti lehetőségeket.

Annak a meggyőződésének adott hangot, hogy a koncesszióval eloldázhatatlan infrastrukturális beruházások valósíthatók meg, s a koncessziós megoldás a piac “bevezetett, normális technikája”. Az ilyen jellegű infrastrukturális fejlesztések jövedelemforrást jelentenek, s a nagyobb gazdasági növekedés alapján teremtik meg – fűzte hozzá.

Gaál Gyula szólt arról, hogy a kivitelezés, valamint az üzemeltetés, karbantartás összekapcsolásának nagy előnye, hogy komoly érdekeltséget jelent a jó minőségű munkára. Brit elemzés szerint az ilyen típusú beruházások átlagos hatékonysága 15 százalékkal jobb, mint a hagyományos állami beruházásoké – mondta.

Gaál Gyula a sajtótájékoztatón elmondta: a 2006-ra elkészülő autópályák mindegyike matricás lesz, de legkorábban 2007-től át kívánnak térni az elektronikus alapú díjfizető rendszerre.

Tájékoztatása szerint az idén Ausztriában, jövőre pedig Németországban is alkalmazott elektromos alapú díjfizetés következtében használatarányos díjat kell majd fizetniük az autópályát igénybe vevőknek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik