Belföld

Várakozások: kamatvágás, korrekció

A piac arra számít, hogy hétfőn a jegybank csökkenti az irányadó kamatot, de az elemzők véleménye eltérő a mértéket illetően. Bizonytalanság övezi a tőzsdei papírokat is, sokan komolyabb korrekciótól tartanak.

A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa hétfő délután kettőkor jelenti be az irányadó kamat változására vagy helybenhagyására vonatkozó döntését. A forint az utóbbi időszakban a helyenként gyengébb makromutatók ellenére is igen erős szinten tartózkodik, és a szeptemberi infláció is kedvezőbb lett a vártnál. A piac 6,8 százalékos áremelkedéssel számolt a múlt hónapra, de az csak 6,6 százalék lett, ez csökkentheti a jegybank aggodalmát, hogy mennyire lesz átmeneti az év eleji áfaemelések inflációgerjesztő hatása.

Folyik a találgatás

Az immár egyértelműen és jó ütemben csökkenő infláció akár gyengébb forintcélt is jelenthetne a jegybank számára, amely azonban vélhetően éppen az erős forintnak tulajdonítja, azaz saját sikerének tekinti az infláció kedvező alakulását. Szinte mindegyik piaci elemző a jegybanki alapkamat csökkentésére számít, de annak mértékét illetően megoszlanak a vélemények. A két felmerülő lehetőség a 25, illetve az 50 bázispontos csökkentés.


Az előbbi mellett az óvatosság szólna, az utóbbit az erős forint indokolná. Vékony jégen táncol azonban a jegybank, a forintot erősen tartó spekulatív tőke ugyanis túlzott kamatvágás esetén hirtelen gyengítené a nemzeti fizetőeszközt. Márpedig azt már tavaly megtapasztalhattuk, hogy milyen költséges egy forintválságot megállítani.








A hét kedvence
A múlt hét legváltozékonyabb papírjának a NABI részvénye bizonyult. A hét bejelentésdömpingje után a részvény árfolyama először 9 százalékos esés után megjárta a poklot, majd hamvaiból feltámadva 32 százalékos szárnyalást produkált mindössze 3 nap alatt. A hirtelen optimizmust az váltotta ki, hogy a többségi tulajdonos Első Magyar Alap (EMA) bejelentette, az év végén felszámolják az alapot és a NABI-részvényeket értékesítik, vagy szétosztják az alap tulajdonosai között. Értékesítés esetén az új vevőnek kötelező nyilvános ajánlatot tennie a kisebbségi részvényeseknek is, ez vélhetően a jelenlegi árfolyam fölött történne. A spekulánsok eddig igyekeztek megszabadulni a részvényektől, amelyek árfolyama az év eleje óta mintegy megfeleződött, de most ismét az egyik rövid távú kedvenccé válhat.


Jön a korrekció?


A hét másik nagy kérdése, hogy valóban megkezdődött-e a részvénypiac korrekciója, és az elkövetkező hetekben az árfolyamok lemorzsolódására lehet-e számítani. A BUX index nagyon látványosan pattant le a 13 ezer pontos szintről, és a múlt héten 0,7 százalékot veszített az értékéből. A csökkenést a Mol vezette, amely nem tudta tartani magát a 11 ezer forintos szint közelében, 2,4 százalékot esett. A BUX zuhanását csak az OTP remek szereplése tudta megakadályozni.


A Mol kapcsán említésre méltó, hogy egy szerdai bejelentés szerint az OMV 9 százalékról 10 százalékra növelte a részesedését a magyar olajvállalatban, adózási okokra hivatkozva. A bejelentést követő 3 százalékos áresést kétféleképpen lehet magyarázni. Egyrészt a piac és a befektetők értékelhették úgy, hogy az osztrákok vásárlásának befejeztével megszűnt az árfolyamot felhajtó tényező. Mások azt emelték ki, hogy az OMV bejelentése utalást tartalmaz egy esetleges értékesítés lehetőségére, amelyre már egy ideje számít a piac, mivel az OMV-nek forrásokra van szüksége a román rozsdavashalmaz, a Petrom fejlesztéséhez. Márpedig a 10 százalékos csomag értékesítése komoly nyomást gyakorolhat az árfolyamra. Ámbár a piac jelenlegi helyzetében a nemzetközi intézményi befektetők éppen a befektetési lehetőség szűkösségével küzdenek.

Negatív nemzetközi hangulat

A hangulat romlásához a nemzetközi események is hozzájárultak. A piac negatívan értékelte a német vállalatoknál tapasztalható leépítéseket, illetve átstruktúrálásokat.


A Karlstadt Quelle több áruházának bezárásáról és átszervezésekről, illetve részvénykibocsátásról döntött. A kiskereskedő cég árfolyama erre 17,9 százalékos eséssel reagált.


A General Motors pedig 13 ezer fős elbocsátást jelentett be európai vállalatainál. Ebből egyedül a német Opel leányvállalatánál 9 ezer dolgozó kerül az utcára. A GM szerint a német munkaerő nem versenyképes, és ezért fokozottabban kívánja a fejlődő országokba telepíteni termelését. A német gyárakban is annak köszönhetően képes kapacitást csökkenteni az Opel, hogy több modell gyártását a lengyel gyárakban végzik majd.



Várakozások: kamatvágás, korrekció 9

Ajánlott videó

Olvasói sztorik