Belföld

A pénzügyminiszter üdvözli a kamatvágást

Draskovics Tibor üdvözölte az 50 bázispontos jegybanki alapkamat-csökkentést és egyben megígérte: a kormány olyan államháztartási politikát fog folytatni, ami lehetőséget teremt további kamatvágásra.

Draskovics Tibor hétfőn a Monetáris Tanács 50 bázispontos kamatcsökkentésére reagált Londonból konferenciabeszélgetésen. Értékelésében úgy fogalmazott: a “jegybank a kormánnyal és a piaccal egyezően úgy látja, hogy a gazdaság jó irányba fejlődik”.

Hozzátette, hogy “nemcsak a reálgazdaság, hanem az egyensúly irányába is előreléptünk”.

A kormány olyan államháztartási politikát fog folytatni – mondta, ami a jövőben is lehetőséget teremt a jegybanknak a kamatcsökkentésre.

A jövő évi költségvetésről szólva Draskovics Tibor elmondta: “az határozottan az inflációcsökkenés és a javuló egyensúly irányába mutat”. Szavai szerint a büdzsé minden száma ezt támasztja alá. “Örültem, hogy a jegybank elnöke a kormány ülésén bizonyos kockázatok jelzése mellett ezt elismerte” – tette hozzá.

A jegybanktörvény tervezett módosítása Draskovics Tibor megítélése szerint nincs ellentétben semmilyen hazai szabályozással.

“Ahogyan nem volt ellentétben 2001 előtt sem, amikor egy, a most javasolthoz hasonló kinevezési rend érvényesült” – mondta. Tudomása szerint a javaslat az uniós szabályozással sem ellentétes, inkább közelíti a magyar szabályokat az európaiakhoz.

Igazi kérdésnek azt nevezte, hogy mi járul hozzá a jegybank szakmai és pénzügyi függetlenségéhez. Leszögezte: a kormány bizonyosan nem támogat olyan változtatást, ami a legkisebb mértékben is sértheti a jegybanki függetlenséget, amit a modern európai piacgazdaságok egyik alapértékének nevezett. Úgy vélte: lehetőség van arra, hogy a módosítást még az idén elfogadja a parlament.

Az év hátralévő részében várható kamatdöntéseket firtató kérdésre a pénzügyminiszter annyit mondott: a kormány elkötelezett az egyensúly javítása mellett és az inflációs folyamatok is kedvezőek maradnak, mindkettő fontos feltétele a további kamatcsökkentésnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik