Belföld

Heten haltak meg két bagdadi merényletben

Két robbantásos merényletben meghalt hét ember, több másik pedig megsebesült csütörtökön a bagdadi zöld zónában. Az amerikai erők közlése szerint három amerikai is van a halálos áldozatok között.

Az egyik támadás öngyilkos merénylet volt, amelynek elkövetőjeként nem sokkal később jelentkezett az al-Kaidával valószínűleg kapcsolatban álló Abu Muszab az-Zarkávi terrorista csoportja. Az amerikai erők feltételezése szerint a támadók a robbanószert mindkét esetben gyalog vitték be a szigorúan védett övezetbe – közölte James Hutton alezredes, az első amerikai páncélos hadosztály szóvivője. Ha ez valóban így történt, akkor most fordult elő először, és nagy aggodalomra ad okot a körbezárt terület biztonságát illetően.

Az egyik robbanás egy bazárnál történt, a másik egy kávéházban – mondta el a szóvivő. Azt egyelőre nem tudta megmondani, hogy a három amerikai halálos áldozat katona volt-e vagy polgári személy, és a többi halálos áldozat állampolgárságáról sem mondott semmit.

A robbanásokban legkevesebb 18 ember megsebesült, közülük négy amerikai állampolgár. Szemtanúk korábban azt mondták: sötét füstfelhő száll fel az amerikai és a brit nagykövetségnek, valamint az iraki kormány irodáinak otthont adó épületegyüttesből. Az egyik robbanás a központi palota közelében történhetett – tették hozzá.

A Zarkávi vezette terrorcsoport egy iszlámista internetes honlapon közleményt helyezett el, amely szerint: “az at-Tauhíd val Dzsihád csoport Mártírbrigádjából két oroszlánnak sikerült behatolnia a bagdadi zöld zónába”.

A zöld zóna gyakori célpontja szélsőségesek és felkelők támadásainak, bejárati pontjainál több gépkocsis pokolgépes merényletet követtek el. Amellett, hogy sok hivatali épület található benne, a zónában mintegy tízezer iraki is él. A múlt héten találtak egy sebtében összerakott pokolgépet a zónában, de azt időben sikerült hatástalanítani – mondták el tisztségviselők.

Az amerikai nagykövetség nyomatékosan kérte a területen lakó vagy dolgozó amerikai állampolgárokat, hogy legyenek elővigyázatosabbak. A zöld övezetben történt merénylet előtt házi készítésű pokolgép robbant csütörtökön Bagdad keleti részén, és megölt egy amerikai katonát, két másikat pedig megsebesített – közölték közleményben az amerikai erők.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik