Belföld

Hatvanezerért kelt el Lenin mellszobra

A Polgár Galéria 53., háromnapos művészeti aukciójának első két napján minden felkínált tétel gazdára talált. A festmények közül kiemelkedett Csók István, Patkó Károly és Kádár Béla egy-egy képe, érdekességképpen pedig elkelt a Zsolnay-gyár egy 25 centiméteres Lenin-büsztje.

Az október 13. és 15. között tartott művészeti aukció első napján a festmények voltak többségben, amelyek közül csak néhánynak a leütési ára haladta meg az egymillió forintot, az alkotások zöme a néhány százezer forintos kategóriában mozgott. 


Hatvanezerért kelt el Lenin mellszobra 1

Zsolnay Lenin büszt

A legértékesebbnek Csók István Virágcsendélete bizonyult, amely 3,2 millió forintért talált gazdára. Kádár Béla Nők gyermekekkel és egy 17. századi németalföldi festő Párducvadászat című műve 2,8 millió forintért kelt el, Patkó Károly Gyártelep című festményéért pedig 2,4 milliót adtak.

A zömében szobrokat, vázákat, gyertyatartókat és fegyvereket felvonultató második nap érdekessége egy 38 ezer forintért kínált Lenin büszt volt, amely végül 60 ezer forinton fordult meg. A 25 centiméteres, eozinmázzal festett mellszobor 1930 körül készült, és magán viseli a Zsolnay-gyár márkajelzését.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik