Belföld

Gyengült az ipar lendülete

A KSH legfrissebb adatai szerint az ipari termelés augusztusban munkanaphatástól megtisztítva 3,6 százalékkal emelkedett a tavaly augusztusi szinthez képest. A júliusi adat még 7,6 százalékos emelkedést mutatott.

Az ipari termelés az idén augusztusban munkanaphatástól megtisztítva 3,6 százalékkal emelkedett a tavaly augusztusi szinthez viszonyítva, viszont – munkanaptényezővel korrigálva – 1,7 százalékkal csökkent az előző havihoz képest – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken.

Korrekciók nélkül a termelés idén augusztusban 6,2 százalékkal, az év első nyolc hónapjában 9,2 százalékkal volt magasabb, mint az előző év azonos időszakában.

Az adatok megegyeznek a korábban közölt előzetes számokkal.

Júliusban a termelés munkanaphatástól megtisztítva 7,6 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva, 2004 júniusához képest pedig – szezonálisan és munkanap-tényezővel kiigazítva – stagnált.

Tavaly augusztusban az ipari termelés volumene 8,8 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest.

Az idén az első nyolc hónapban az ipari export 18,3 százalékkal, augusztusban 12,7 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva. A feldolgozóipari kivitel több mint 41 százalékát adó villamos gép- és műszergyártás exportvolumene 28,5 százalékkal bővült az első nyolc hónapban.

A feldolgozóipari kivitelből mintegy 23 százalékkal részesülő járműgyártás 13 százalékkal növelte külpiaci eladásait.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik