Belföld

Blair angolosan távozott

Kiszivárgott információk szerint Tony Blair brit és a spanyol kormányfő közötti kirobbant éles vitát követően - amely az iraki szerepvállalás kapcsán bontakozott ki - a brit miniszterelnök egy Nagy-Britanniából érkezett telefonhívásra hivatkozva idő előtt távozott a Balatonőszödről.

A kialakult vita során “óriási hibának” nevezte pénteken az iraki háborút José Luis Zapatero spanyol kormányfő és egyet nem értését fejezte ki brit kollégájával, Tony Blairrel az arab országban uralkodó helyzetet illetően – közölték a Balatonőszödön zajló Haladó kormányzás csúcstalálkozó résztvevői.

Záródokumentum


Az állam- és kormányfők közös nyilatkozatot fogadtak el, melyben elítélik a terrorizmust, hangsúlyozzák a globalizációhoz való alkalmazkodás szükségességét a gazdaság fejlesztése érdekében, valamint megerősítik elkötelezettségünket a haladó kormányzás elvei és gyakorlata mellett, elismerve egymásrautalságukat “a minket körülvevő világ jobb megértésében, illetve a hazai és nemzetközi programjaink meghatározásában”.

A vita, kimért hangon, egy iraki nemzetközi rend megteremtésének szükségességéről zajlott. Zapatero ekkor megismételte, hogy az iraki háború óriási hiba volt, ami az idő múlásával egyre inkább bebizonyosodott – mondta egy spanyol forrás az AFP francia hírügynökségnek. Hozzátette: “Blair igyekezett igazolni a háborút és a vita polarizálódott”.

Ugyenezen forrás szerint több vezető, köztük Ricardo Lagos chilei elnök és Paul Martin kanadai kormányfő a spanyol álláspontot támogatta, míg Gyurcsány Ferenc magyar kormányfő, úgy tűnt, hogy Tony Blairhez áll közelebb. Egy chilei forrás szerint Blair “realista” támogatást akart az iraki válságban, de spanyol kollégája az ENSZ Biztonsági Tanácsa által rögzített “nemzetközi szabályok” tiszteletben tartását kérte.

Az iraki válság kezelésében Nagy-Britannia az Egyesült Államok legfőbb szövetségesének számít, Spanyolország azonban a kormányváltás után hazahívta katonáit Irakból.


 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik