Belföld

Kudarcba fulladhat a belga pénzkimenekítési amnesztia

Az eredetileg tervezett 850 millió helyett mindössze 40-50 millió eurót hozhat idén az államnak az év elején nagy hírveréssel bejelentett belgiumi pénzkimenekítési amnesztia - állítja egy belga gazdasági hetilap.

Belgiumban idén januárban lépett életbe az a rendelkezés, amelynek értelmében néhány százalékos illeték fejében az ország lakosai törvényesíthetik az adózás elől külföldre menekített bankszámláikat, értékpapírjaikat. A hatóságok becslései szerint a belgák jelentős, 160 milliárd eurós eltitkolt pénzvagyonnal rendelkeznek külföldön, főleg a szomszédos Luxemburgban, ahol jóval kedvezőbbek az adószabályok.

Az amnesztiarendelet értelmében a külföldre vitt vagyont a belgáknak be kell jelenteniük: vagy egy hazai banknál, tőzsdei cégnél, biztosítótársaságnál, ha a pénzeket hazahozzák Belgiumba, vagy a pénzügyminisztérium kincstári igazgatóságánál, ha továbbra is külföldön akarják tartani. Bármelyik változatot választják, 9 százalékos illetéket kell fizetniük, ami 6 százalékra csökken, ha vállalják, hogy az összeget legalább 3 évre az Európai Unió területén befektetik. Ennek fejében a bejelentett összeg törvényessé válik, kivéve, ha felmerül a pénzmosás vagy más komolyabb bűncselekmények gyanúja.

A belga hatóságok abban reménykedtek, hogy az amnesztia sikeres lesz, s a törvényesítési illetékekből 850 millió euró folyik majd be a kincstárba. Azonban a belgák a jelek szerint igencsak bizalmatlanok: június végéig csak 17,5 millió euró illeték került az állami számlákra, s bár a hatóságok szerint az év utolsó két hónapjában nagy roham várható (az amnesztia az év végéig tart), immár Didier Rynders pénzügyminiszter is leszállította a valószínű idei bevétel alsó határát 200-300 millió euróra. Rynders éppen ezért lehetségesnek mondta az intézkedés hatályának kiterjesztését a jövő évre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik