Belföld

Eladná a Dunaferrben lévő tulajdonrészét az önkormányzat

Várhatóan megállapodásra jutnak az önkormányzat tulajdonában lévő 15 százaléknyi Dunaferr-részvény értékesítéséről a dunaújvárosi önkormányzat és a Donbass-Duferco konzorcium között - jelentette be Kálmán András, Dunaújváros polgármestere.

A polgármestere beszámolt arról, hogy a csütörtöki tárgyalások során sokat közeledtek az álláspontok, és az ukrán-svájci konzorcium képviselőivel abban állapodtak meg, hogy a jövő héten szerződéstervezetet cserélnek.

Az önkormányzat négymilliárd forintért kívánta értékesíti a 15 százalékos részvénycsomagot. A tulajdonrész eladásáról először az ÁPV Rt.-vel tárgyalt az önkormányzat, a vagyonkezelő azonban kihátrált, és ekkor kezdődtek meg a tárgyalások a Dunaferr Rt.-ben már 79 százalékos tulajdonrészt szerző Donbass-Dufercóval.

Kálmán András hozzátette: az önkormányzat tulajdonában lévő Dunaferr-részvénycsomag jelenlegi névértéke 1,5 milliárd forint.

Donbass ipari szövetség az idén februárban kötötte meg a privatizációs szerződést az ÁPV Rt.-vel, amely szerint mintegy 444 millió forintot fizetett a részvényekért, emellett vállalt 17,3 milliárd forintos tőkeemelést, közel 72 milliárd forintos beruházást, és 1,3 milliárd forintnyi kistérség-fejlesztést és foglalkoztatás-fenntartást, illetve a vállalat 64 milliárd forintot kitevő hiteleinek visszafizetését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik