Belföld

Egyre nehezebb biztosítási üzleteket kötni

Folyamatosan telítődik a magyarországi biztosítási alkuszpiac, egyre nehezebb új üzleteket kötni - jelentette ki Veér Tóth Attila, Magyarország legnagyobb kockázatkezelési és biztosítási tanácsadó cége, a Marsh Kft. kommunikációs igazgatója.

A verseny kikényszeríti, hogy a brókercégek korábbi, jutalék alapú díjazását felváltsa az alacsonyabb, fix összegű díjazás, valamint hogy új, alternatív értékesítési lehetőségeket találjanak
A Magyarországon 1991 óta működő Marsh Kft. 2003-ban több, mint 10 milliárd forint értékű, elsősorban nagy ipari biztosítások biztosítási díját helyezte el a piacon. A tavalyi forgalomból közel 2 millió euró – több, mint 500 millió forint – összegű jutalék-, illetve díjbevétele származott a társaságnak. A Marsh 800 vállalati ügyféllel rendelkezik, a 10 legnagyobb tőkéjű magyarországi vállalat közül hét a Marsh Kft. ügyfele.

Elgondolkodtató, hogy térségünkben minden harmadik vállalat csupán esetenként és rendszertelenül vagy csak visszamenőlegesen, a káresemény megtörténte után foglalkozik a kockázatok kezelésével, ami nyilván abból is következik, hogy a társaságoknak csak 41 százaléka rendelkezik független kockázati tanácsadóval – derül ki a Marsh Kft. ez év elején 11 közép-kelet-európai ország 686 cégére kiterjedő felméréséből. A Marsh egyébként a klasszikus biztosítási alkuszi tevékenység mellett ún. Risk Consulting tevékenységet is végez, ami a kockázatok beazonosítása mellett kezelésükre a biztosítási termékeken túlmutató, alternatív kockázatkezelési megoldásokat jelent.

A magyar biztosítási alkuszi piacon a piacvezető, a világ 40 országában jelenlévő Marsh leánycége, a Marsh Kft. mögött az ugyancsak amerikai tulajdonú AON, illetve a magyar tulajdoni hátterű ERIX következik a sorban. A 160, az alkuszcégek döntő többségét magába foglaló Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetségéhez (FBAMSZ) tartozó brókercég a teljes – 2004 első félévében 184,88 milliárd forintra rúgó – biztosítási piac kevesebb, mint 10 százalékát könyvelheti el díj- és jutalékbevételként.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik