Belföld

Nyereséges lett a Levi’s

Az amerikai Levi Strauss & Co. farmerruházat-gyártó 46,6 millió dolláros adózott eredményt ért el az augusztus 29-én zárult harmadik üzleti negyedévében, az egy évvel azelőtti 4,3 millió dolláros veszteség helyett.

Az eredményt a drágább termékek jobb európai és ázsiai forgalma, a költségcsökkentés és a dollár értékvesztése segítette, a cég keddi közleménye szerint.

A teljes értékesítés hét éve tartó csökkenése folytatódott: a harmadik negyedévi 995 millió dolláros bevétel 8,2 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. A negyedév végén a cég adóssága 2,0 milliárd dollár volt az egy évvel azelőtti 2,1 milliárd helyett.

A Levi Strauss júniusban bezárta két spanyolországi gyárát, a magyarországi, a lengyelországi és a törökországi üzem viszont tovább működik – közölte a ruházati világcég szóvivője június 3-án. Ezzel a Levi Strauss utolsó nyugat-európai üzemei szűntek meg, miután a cég már korábban bezárta belgiumi, franciaországi és skóciai gyárait.

A pénzügyi nehézségekkel küszködő cég tavaly szeptemberben bezárta észak-amerikai érdekeltségeit, miután a konszern 1997 óta összesen 20 ezer munkahelyet szüntetett meg. A Levi Strauss 1980-ban még 63 üzemet működtetett az Egyesült Államokban.

A legutóbbi teljes üzleti évben, amely tavaly novemberrel végződött, egy százalékkal 4,09 milliárd dollárra zsugorodott az árbevétel az előző évi 4,14 milliárdról, és 349 millió dollár volt a veszteség az egy évvel korábbi 7,3 millió dollár adózott eredmény után. A cég 1996-ban volt a csúcson 7,1 milliárdos bevétellel, de azóta az éles árverseny és a divat változása miatt folyamatosan értékesítési nehézségekkel küzd.

A Levi Strausst nem jegyzik a tőzsdén.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik