Belföld

Napfogyatkozás csütörtöktől szerdáig

Részleges napfogyatkozás lesz a hét közepén, amely furcsa mód egy nappal később kezdődik, mint ahogy végződik. Ez a mostani a második részleges napfogyatkozás 2004-ben, az elsőre április 19-én került sor.

A napfogyatkozás, amennyiben az időjárás engedi, Ázsia északkeleti részén – Japánban, Északkelet-Mongóliában és Kínában valamint Szibériában –, valamint Alaszkában lesz látható. A 180. hosszúsági körtől nyugatra fekvő ázsiai országokban a napfogyatkozás időpontja október 14-e, csütörtök. A 180. hosszúsági körtől keletre azonban ekkor még csak október 13-a lesz, így az
Napfogyatkozás csütörtöktől szerdáig 1

Alaszka nyugati részén lakók szerda este, röviddel napnyugta előtt gyönyörködhetnek a részleges napfogyatkozás utolsó pillanataiban.

Univerzális idő, azaz greenwichi időszámítás szerint a részleges napfogyatkozás 00:54 perckor kezdődik, és 5 óra 4 perckor fejeződik be. Helyi idők szerint azonban a részleges napfogyatkozás bolygónkon csütörtökön veszi kezdetét, és szerdán végződik. Míg Alaszkában ottani idő szerint szerdán kevéssel este hat előtt látható a fogyatkozás, Északkelet-Ázsiában csütörtök kora délelőtt. Japánban például háromnegyed 11-kor.


Napfogyatkozás csütörtöktől szerdáig 2


Ez a mostani a második részleges napfogyatkozás 2004-ben, az elsőre április 19-én került sor, és Afrika alsó harmadában volt látható.







Nekünk most a Hold
Bár ez a részleges napfogyatkozás hazánkból nem látható, nem maradunk izgalmas csillagászati jelenség nélkül októberre. Október 28-án hajnalban ugyanis teljes holdfogyatkozást csodálhatunk. Holdfogyatkozás teliholdkor történik, ilyenkor a Föld kerül a Nap és a Hold közé. A következő teljes napfogyatkozás 2005 áprilisában lesz látható a Csendes-óceánról.

Napfogyatkozás mindig újholdkor következik be, amikor a Hold éppen a Föld és a Nap közé kerül. A Nap és a Föld közé került Hold árnyékát bolygónkra vetíti. Minthogy a Naphoz képest mind a Hold, mind pedig Földünk mozgásban van, az árnyék szinte végigszáguld bolygónk felszínén.

Teljes napfogyatkozáskor az egész Nap eltűnik egy időre, vagyis a Hold teljes árnyékába (umbra) kerülünk. Ekkor rendszerint elég sötét lesz ahhoz, hogy a csillagok nagy része láthatóvá váljék. A Hold azonban a földfelszínnek csupán kis, legfeljebb 200 km átmérőjű részét árnyékolhatja be teljesen, mivel a teljes árnyék kúpja ebben a távolságban már igen keskeny. A teljes napfogyatkozások különlegessége a napkorona, azaz a Nap hihetetlenül magas hőmérsékletű (az egymillió fokot is meghaladó) légkörének a megpillantása.



Napfogyatkozás csütörtöktől szerdáig 11


Részleges napfogyatkozáskor a holdkorong csak részben fedi el a Napot. Ilyenkor a földi megfigyelő a Hold félárnyékában, “penumbrájában” tartózkodik. A mostani részleges napfogyatkozás legszebben az alaszkai Kenai városból látszik majd, ott a Nap átmérőjének 92,7 százalékát takarja majd el a Hold.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik