Belföld

Az MNB ellenzi az EU költségvetési deficit reformját

Helytelen üzenet lehet az euróövezetbe kívánkozó országok számára most megreformálni az EU költségvetési szabályait éppen akkor, amikor az euróövezet legnagyobb tagjai megsértik a deficithatárt - mondta Szapáry György jegybank alelnök Amszterdamban egy nemzetközi tanácskozáson.

A Magyar Nemzeti Bank alelnöke kedden a közös valuta elmúlt öt évét felmérő nemzetközi tanácskozáson még hozzátette: alapos gazdasági okok szólnak a 3 százalékos GDP-arányos deficithatárt megszabó stabilitási és növekedési paktum egyes elemeinek megváltoztatása mellett, de a paktum reformjára csak az után születtek kezdeményezések, hogy Németország és Franciaország megsértette az államháztartási deficitkorlátot – idézte Szapáryt a Reuters hírügynökség.

Szapáry szerint: ebben veszély van, vagyis, hogy olyan benyomás keletkezik, hogy csak azért van reform, mert a két nagy gazdaság, a német és francia, meghaladja a korlátot. Ez megnehezíti az EU tíz új tagja számára, amelyek ugyancsak az euróövezetbe törekednek, hogy odahaza keresztülvigyék a 3 százalékos határ eléréséhez szükséges költségvetési csökkentéseket – idézte véleményét a hírügynökség.

Elmondta továbbá: nagyon nehéz lesz politikailag eladni az új tagországokban, hogy csökkentenünk kell a deficitet, amikor látjuk, hogy a pénzügyi unió tagjai maguk is évek óta és most is túllépik a korlátot. Távolabbi veszélyekre figyelmeztetve ezt mondta: előfordulhat, hogy (az euróövezetbe törekvő országok a belépéshez) 3 százalékra csökkentik a hiányt, de azt gondolják, hogy mihelyst bent vagyunk, már túlléphetjük a korlátot. Nem szabad ilyen magatartást bátorítani.

Korábban a Lengyel Nemzeti Bank egyik szakértője, Witold Grostal az Európai Bizottságnak azt az elképzelését bírálta, hogy a stabilitási paktum betartatása közben több figyelemmel kell lenni a nemzeti sajátosságokra. A lengyel szakértő szerint ez megsérti az egyenlőség elvét.

Az Európai Központi Bank egyik osztályvezetője, Christian Timman is figyelmeztetett a Szapáry György említette kockázatokra, csak más irányból. Timman úgy vélte, valóban veszélyes, ha új tagok lépnek az euróövezetbe például 2,99 százalékos GDP-arányos államháztartási hiánnyal, mert akkor semmilyen további nehézség leküzdésére nem lesz tartalékuk. Ezzel azokat a már korábban napvilágot látott elképzeléseket indokolta, hogy az euróövezetbe majdan belépőktől az eddiginél szigorúbb, a 3 százalékot “meggyőzően” el nem érő hiányt várnának el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik