Belföld

Szaúd-Arábia és Kuvait növelné olajtermelését

Tekintettel a magas olajárakra Szaud-Arábia, és Kuvait kész növelni termelését – jelentették ki az országok olajipari miniszterei egy Abu Dhabiban tartott energiakonferencián.

Ali al-Naimi olajipari miniszter vasárnap egy olajipari szakmai kiállítás megnyitóján az Egyesült Arab Emírségekben azt mondta, hogy az ország kitermelő kapacitásai nagyjából napi 1,5 millió hordóval haladják meg a keresletet.

Al-Naimi szerint nincs hiány kőolajból, és nem is lesz, s országa kész a kitermelést az igények növekedésével összhangban bővíteni. Szaud-Arábia jelenleg napi 9,5 millió hordó olajat exportál, s al-Naimi szavai szerint “ha a vevőknek több kell, akkor az rendelkezésre áll”.

Kuvait is kész növelni olajtermelését

Kuvait napi 200 ezer hordóval növeli kőolaj kitermelését – jelentette ki a kuvaiti olajipari miniszter egy Abu Dhabiban tartott energiakonferencián. Ahmad al-Fahd al-Sabah azt közölte, hogy a kitermelést már a jövő héten emelik, de a megnövelt mennyiség valószínűleg csak decemberben kerül a piacokra.

A miniszter – aki jövő januártól látja el a Kőolajexportáló Országok Szervezetének (OPEC) elnöki tisztét – azt mondta: az olajtermelők és fogyasztók többsége abban egyetért, hogy az OPEC-kosár átlagos árszintjének 32-35 dollárnak kellene lennie a jelenleg érvényes 22-28 dolláros ársáv helyett. Mindamellett az árszint emelése a közeljövőben nem várható, mivel a kőolaj mostani drágulása politikai és lélektani, semmint kitermelési okokkal magyarázható.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik