Belföld

Problémák a szlovákiai a Hyundai-gyárnál?

A szlovák gazdasági minisztérium hétfőn cáfolta azt a hírt, mely szerint a Hyundai, ha tervezett autógyárának építését rövid időn belül nem tudja megkezdeni, kivonul Szlovákiából.

Az eredeti tervek szerint az építkezést október 15-én kellene elkezdeni, de a hónapok óta húzódó telekviták máig nem rendeződtek. Az autógyár területének helyt adó térség telektulajdonosainak egy része ugyanis nem hajlandó az állam áron kínált áron lemondani a telkéről. Hétfőn még úgy tűnt, hogy a rendkívül szövevényes jogvita végére az építkezés megkezdéséig már nem tudnak pontot tenni.

Ján Slota, Zsolna polgármestere hétfőn azt nyilatkozta a sajtónak, hogy Szlovákiát a dél-koreai Hyundai autógyár lehetséges kivonulása miatt nemzetközi megszégyenülés és óriási károk felvállalásának veszélye fenyegeti.

Mindent elkövetünk az építési engedély kiadása érdekében, mert a dél-koreaiak a legutóbbi tárgyaláson egyértelműen kinyilvánították, hogy ha pénteken nem kezdődhet el az autógyár építése, akkor kivonulnak Szlovákiából, és országunkat még a térképen sem hajlandók többé látni – így Slota, aki szerint a autógyár megvalósítását, ezzel együtt az új munkalehetőségek kialakításának ügyét néhány tucat telektulajdonos szabotálja, ami szerinte “megkövezni való” magatartás.

A gazdasági tárca szóvivője, Milos Havran nem sokkal Slota nyilatkozata után cáfolta a zsolnai polgármester állításait. Azt mondta, hogy Pavol Rusko gazdasági miniszter a hét végén tárgyalt a beruházók legfőbb vezetőivel, akik ismételten megerősítették a szlovákiai beruházást célzó korábbi döntésüket.

A szóvivő szerint az építkezés megkezdéséhez szükséges telkek kisajátítása folyik, ezért az építkezés pénteken bízvást elkezdhető.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik