Belföld

Karzai lehet a befutó Afganisztánban

Várahatóan az eddigi ideiglenes elnök, Hamid Karzai lesz a befutó a hétvégén tartott afganisztáni választásokon. Az ellenzék választási csalásról, a EBESZ rendezett választásokról beszél.

Karzai ellenfelei szombaton, a voksolás megkezdése után szabálytalanságokra hivatkozva bojkottálták a szavazást, és új választást követeltek. Mindeközben az Európai Biztonsági és Együtműködési Szervezet megfigyelői szerint a szavazóhelyek túlnyomó többségében elfogadhatóan demokratikus környezetben “nagyjában-egészében rendezetten” zajlott a voksolás.

A szavazatokat már el kezdték megszámlálni, de ez a művelet hetekig eltart és csak ezután hirdetik ki a hivatalos eredményt. A nem hivatalos közvéleménykutatások szerint azonban a Hamid Karzai a befutó, aki az eredmény tiszteletben tartására szólította fel az országot és elismerően szólt a magas részvételről.

Kérdésés a választások hitelessége

Az ellenzéki jelöltek egyike, a 14-ek szóvivője, az üzbég Abdul Szattar Szirat kijelentette: bármilyen kormány kerül is hatalomra a szombati választások eredményeképpen, az számukra nem lesz hiteles, érvényes és törvényes.

Hamid Karzainak, az ideiglenes kormány vezetőjének vetélytársai csalásokra hivatkozva korábban az elnökválasztás azonnali felfüggesztését követelték. A 15, versenyben lévő elnökjelölt közül 14 írta alá szombaton azt a petíciót, amelyet azután a házigazda, az üzbég Abdul Szattar Szirat olvasott fel otthona előtt, s amely szerint az aláírók a tapasztalt törvénytelenségek miatt nem fogják elfogadni a választások eredményét. Az egyetlen jelölt nő, Maszúda Dzsalál nem látta el ugyan kézjegyével a dokumentumot, de ő is “tervezett és szervezett csalásokról” beszélt.

A szavazás lebonyolítását kifogásolók felemlítik egyebek közt, hogy néhány helyen a hüvelykujjra festendő, ledörzsölhetetlen tinta helyett olyat használtak, amely könnyedén eltávolítható volt, s így a választók ott akár többször is az urnákhoz járulhattak – különös tekintettel arra, hogy sok szavazó több választási igazolványt is beszerzett. Választási tisztviselők szerint egyes helyeken tévedésből használtak közönséges, letörölhető tintát, de hangsúlyozzák, hogy a hibát hamar észrevették, kijavították, s ez csak néhány száz szavazót érinthetett a 25 milliós országban.

A Karzai fő riválisának tekintett és a petíciót szintén aláíró Junisz Kanuni egy név nélkül nyilatkozó közeli munkatársa szerint “igen egyértelmű beavatkozások” történtek a szavazásba. “Képviselőink Kabulban és vidéken is arról számoltak be, hogy egyeseknek több választói igazolványuk volt, láttak olyanokat, akik Karzai melletti voksolásra igyekeztek rábeszélni embereket, és nyomást gyakoroltak a választókra.”

Az elnökválasztás előestéjén egy afgán tartományi illetékes bejelentése szerint 25 feltételezett tálib életét vesztette a koalíciós erők bombázásában az ország déli részé. A tálibok rajtaütést próbáltak meg végrehajtani egy amerikai konvoj ellen Oruzganban, amiből tűzárbaj bontakozott ki, majd az amerikaiak légi támogatásért folyamodtak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik