Belföld

A Balkán csatlakozott az európai villamosenergia-rendszerhez

A balkáni térség országai, részben Magyarországon keresztül, vasárnap csatlakoztak az európai villamosenergia-rendszerhez - tájékoztatta a Magyar Villamosenergia-ipari Rendszerirányító Rt. vasárnap.

A közlemény szerint, a csatlakozással minimum 200 megawattal nőhet a magyar fogyasztók villamosenergia-import lehetősége, másrészt stabilabbá és megbízhatóbbá válik a hazai áramszolgáltatás, hiszen az új tagoknak vállalniuk kellett az automatikus segítségnyújtást.

A volt jugoszláv háború idején, még 1991-ben kettészakadt az európai villamosenergia-rendszer. A hálózati kapcsolatot négy év előkészítő munkája után vasárnap állították helyre a délkelet-európai régióval.

A próbaüzem után részben Magyarországon keresztül csatlakozik Bosznia-Hercegovina, Szerbia-Montenegro, Macedonia, Albánia, Görögország, Bulgária és Románia az egységes nyugat-európai villamosenergia rendszerhez (UCTE).

Az európai villamos hálózat kibővítésével Magyarország földrajzi helyzeténél fogva fontos szerepet tölt majd be az európai villamosenergia-tranzitban.

Magyarország – a visegrádi országokkal együtt – 1995 óta tagja az UCTE-nek. A csatlakozási kérelem 1992-es benyújtása után számos szabályozási, távközlési és védelmi berendezést kellett kiépíteni, meg kellett állapodni az elszámolásról és ki kellett képezni a munkatársakat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik