Belföld

Szállodarobbantás Egyiptomban (bővített)

Legalább 33 halottja és 122 sebesültje van a péntek reggeli egyiptomi robbantásoknak. Merénylők egy szállodát és két éttermet robbantottak fel.

Legalább 33-an meghaltak, 122-en megsebesültek, és többen eltűntek az egyiptomi Tába Hilton szállodája, valamint két sínai-félszigeti étterem ellen péntekre virradóra elkövetett merényletekben.

Az Oszama bin Laden vezette al-Kaida nemzetközi terrorista hálózatot vádolta a Sínai-félszigeten péntekre virradóra elkövetett merényletekkel az izraeli külügyminiszter.

Szilvan Salom az izraeli katonai rádióban nyilatkozott pénteken reggel. “Az al-Kaida minden országot fenyeget, beleértve azokat az arab országokat, amelyek, e terroristák szerint túlságosan szoros kapcsolatokat tartanak fenn a nyugati világgal és Izraellel.

Nincs magyar áldozata a tábai merényletnek

Sem magyar áldozata, sem magyar sérültje nincs a Külügyminisztérium eddigi ismeretei szerint az egyiptomi Tábában péntek hajnalban bekövetkezett merényletnek. Ezt a külügyi szóvivő tudatta az MTI-vel. Az egyiptomi-izraeli határon lévő Tába Hilton szállodája és egy délebbre, az akabai-öböl partján lévő üdülőhelyen bekövetkezett péntek hajnali robbantásos merényletekben hírügynökségi jelentések szerint legalább 26-an meghaltak, 122-en megsebesültek, és 38-an eltűntek.  A kairói magyar nagykövetség folyamatos kapcsolatban áll az egyiptomi külügy- és belügyminiszté-riummal. Az egyiptomi hatóságok arról tájékoztatták Pető Tibor nagykövetet, hogy a robbantások sérültjei, illetve halottai között nincsenek magyarok” – szerepel Polgár Viktor közleményében.

Ez magyarázza a marokkói, az isztambuli és a rijádi merényleteket – jelentette ki – A terrorizmus elleni harc világméretekben folyik, még messze vagyunk a győzelemtől, mert szervezetek és nem államok ellen harcolunk.”

Ugyanezt erősítette meg Zeév Boim izraeli védelmi miniszterhelyettes szintén a katonai rádióban nyilatkozva. Szerinte a merényletek eddig ismert elemei rávallanak az al-Kaida módszereire. A terrortámadás-sorozatnak az eddigi ismeretek szerint 19 halálos áldozata van.


Először Tábában robbantottak


Az első merénylet Tábában történt: egy robbanószerrel megrakott kisteherautó hajtott be késő este a Hilton szálloda előcsarnokába. A robbanás a tízemeletes luxusszálló egyik szárnya összeomlott.


Nem sokkal később két kisebb erejű robbanás volt Tábától délre, a Nuveiba város közelében lévő Rasz as-Sajtán terület két üdülőtelepén. Az izraeli határhoz közel eső egyiptomi üdülőkben – izraeli becslések szerint – 12 ezer izraeli állampolgár töltötte az egy hétig tartó zsidó sátoros ünnep – a szukót – alatti szabadságát.


Az izraeli állampolgárok mellett számos más nemzetiségű külföldi is volt a célba vett szállodában, üdülőhelyeken. Péntek délig az egyiptomi és az izraeli mentőalakulatok – az izraeli rádió közlése szerint – 33 holttestet találtak a romok között. Többségük egyiptomi és izraeli állampolgár.


Londonban két brit, Moszkvában pedig egy orosz állampolgár halálát erősítették meg. A Külügyminisztérium eddigi ismeretei szerint sem a halottak, sem a sebesültek között nem volt magyar állampolgár.


A sebesültek számát több mint százra teszik, több tucat eltűnt ember után még kutatnak. Az izraeli mentőalakulatok vezetője úgy nyilatkozott: minimális az esély arra, hogy a tábai Hilton hotel romjai alatt további túlélőkre bukkannak. A mentés ügyében kezdetben ellentét volt az egyiptomiak és az izraeliek között, végül olyan megegyezés született, hogy az előbbiek a szállodán belül, az utóbbiak pedig a szállodán kívül dolgoznak.

Rendkívüli kormányülést rendeltek el Izraelben


Ariel Saron izraeli miniszterelnök rendkívüli kormányülésre rendelte minisztereit az izraeli védelmi minisztériumba. Az izraeli politikusok – köztük Szilvan Salom külügyminiszter és Zeév Boim védelmi miniszterhelyettes – első nyilatkozataikban hangsúlyozták, hogy a merényleteket feltehetően nem a palesztinok követték el, a támadások végrehajtási módja az al-Kaida terrorszervezetre utal.


A robbantások végrehajtását eddig három – korábban nem ismert – iszlám csoport vállalta. Közülük kettő az interneten jelentkezett, a harmadik a világhírügynökségek jeruzsálemi irodáit hívta fel telefonon.


Az egyiptomi illetékesek első nyilatkozataikban arra utaltak, hogy a mostani merényletek a Gázai övezet északi részén indított izraeli katonai akcióval állhatnak összefüggésbe, mások viszont úgy vélik, hogy a támadások válaszok arra a felhívásra, amelyet Ajman az-Zavahri tett közzé október elején.


Az al-Kaida második számú vezetőjének tartott terrorista szervezett ellenállásra szólította fel az iszlám világot, és támadásokat sürgetett az “Izrael fennmaradását lehetővé tévő” országok ellen.


A terrorista támadásokat elítélte Jacques Chirac francia, Vlagyimir Putyin orosz és Carlo Azeglio Ciampi olasz államfő, Javier Solana, az Európai Unió külkapcsolatokért felelős biztosa, Jack Straw brit és Joschka Fisher német külügyminiszter.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik