Belföld

PSZÁF: egyre fontosabb a piaci felügyelet

A PSZÁF piaci felügyeletet is gyakorol, amelynek célja az engedély nélküli szolgáltatók kiszűrése, a piaci anomáliák felszámolása - mondta Farkas István, a PSZÁF Felügyeleti Tanácsának elnöke egy pénteki sajtóbeszélgetésen.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete Felügyeleti Tanácsának elnöke az ingatlanszövetkezetek ügyére utalva kijelentette: “A piacot kell védenünk, nem magunkat. Nem biztos, hogy az a legnagyobb érdem, hogy egy felügyeletnek nincs vesztes pere. Fel kell vállalni a konfliktusokat is”. Az elnök álvitának tartja az arról szóló polémiát, hogy intézmény vagy tevékenység központú felügyeletre van szükség. Minden kockázatra oda kell figyelni, ami folyamatos és érdemi felügyeletet igényel – hangsúlyozta.

Az elnök kiemelte az ügyfelek tájékoztatásának fontosságát, példaként az a devizaalapú hiteleket és opciós vételi joggal összekötött jelzáloghiteleket említve. A bankrendszernek sem érdeke, hogy nagy kockázatok halmozódjanak fel, ezért egyetértés van abban, hogy az ügyfeleket informálni kell a rizikókról – mondta.

A PSZÁF a közelmúltban tájékoztató anyagot készített a jelzálogfedezetű ingatlanhitelt igénylő ügyfelek valamint a vételi jogot alkalmazó intézetek számára is. Farkas szerint, ha a felügyelet a piac által elfogadott, s ajánlása szakmailag megalapozott, az érintettek figyelembe veszi az ajánlásokat. A felügyelet rendelkezési jogát ezért sem tartja nélkülözhetetlennek.
A fogyasztóvédelemről szólva Farkas István közölte: a felügyelet nem tudja felvállalni ügyek egyedi megoldását, a tipikus panaszok alapján tud eljárni. Binder István, a felügyelet szóvivője ehhez kapcsolódóan elmondta: a PSZÁF-hoz évente ötezer panasz érkezik, ezeknek 5-10 százaléka fogalmaz meg tényleges problémát, a többi kommunikációs jellegű, tehát megértési problémákat jelez vagy a tájékoztatás hiányát. A szóvivő szerint a fogyasztóvédelemben egyre nagyobb a békéltető testületek szerepe, tavaly közel 1100 ügy került eléjük, ezeknek kb. 25 százaléka volt pénzügyi vita, ezek egyharmada egyezséggel zárult.

“A felügyelet alaptevékenysége a felügyelés, nem hiszem, hogy ezt ki kellene adni gebinbe” – válaszolta Farkas István arra a kérdésre, milyen mértékben vesz igénybe a felügyelet külső erőforrásokat. A felügyeletnél sem érthet azonban mindenki mindenhez, ezért a speciális feladatokhoz külső szakértőt vesznek igénybe.

Az elnök elmondta továbbá: a felügyelet létszáma az elmúlt hónapokban nem változott lényegesen. A szervezeti és működési szabályzat elkészült, a pénzügyminiszter jóváhagyására vár.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik