Belföld

Az osztrák AUA 5 millió euróval segíti ki a szlovák légitársaságot

Az osztrák AUA légitársaság 5 millió euró támogatást ad a pénzügyi nehézségekkel küszködő szlovák Slovak Airlines légitársaságnak.

Az AUA egyszersmind megerősítette, hogy ha folytatódik a privatizáció, akkor többségi részesedést vásárolna a cégben. szlovák közlekedési minisztérium korábban azt közölte, hogy elhalasztják az állami légiforgalmi társaság privatizációját, s előbb rendbe teszik a vállalat pénzügyeit.

Az AUA pénteken azt is megerősítette, hogy a jegyekre bevezetett kerozin-pótdíj emelésének köszönhetően tartani tudja idei nyereségelőrejelzését.

A légitársaság az idén – kiigazítva – 50 millió, jövőre 100 millió euró üzemi eredményt vár, tavaly kiigazítva 4,2 millió euró volt az Ebit.

Az AUA nem tervez osztalék kifizetést, erre legjobb esetben is csak 2006-ban és 2007-ben kerülhet sor.

A cég pénzügyi igazgatója, Thomas Kleibl nem zárta ki annak lehetőségét, hogy a jövőben emelik a kerozin pótdíjat. A társaság csütörtökön azt közölte, hogy a kőolaj drágulása miatt október 15-től további 1 euróval hétre emeli a kerozin pótdíjat a rövid- és középtávú, 8 euróval 17-re a hosszútávú, és 10 euróval 22-re az ausztráliai járatokon.

A pénzügyi igazgató megerősítette, hogy az AUA a szlovák légitársaság mellett a bolgár és a magyar légitársaság megvásárlása iránt is érdeklődik.

Az AUA részvényeinek árfolyama 10,09 euró volt pénteken a déli órákban a bécsi értéktőzsdén, 0,39 százalékkal, 0,04 euróval alacsonyabb a csütörtöki zárónál. Pénteken 10,13 eurón nyitott,52 héten belül 6,40-13,60 euró között mozgott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik