Belföld

Demszky döntött

Csütörtök este döntött az európai parlamenti képviselőség és a főpolgármesteri szék között Demszky Gábor; az utóbbit választotta. A közigazgatási hivatal vezetője nem viszi bíróság elé az összeférhetetlenség ügyét.

Budapest négyszer választotta, s most ő is Budapestet választja, írja az európai parlamenti tisztségéről történő lemondását indokolva Demszky Gábor főpolgármester. Ugyan nem ért egyet a közigazgatási hivatal vezetőjének álláspontjával, miszerint a főpolgármester nem lehet európai parlamenti képviselő is egyszerre, de elfogadja a döntést. Szerinte a törvényhozók nem akarták megakadályozni, hogy polgármester európai parlamenti képviselő legyen, különben a képviselők jogállásáról szóló törvényben nevesítették volna az esetet.

A döntéssel csak részben elégedett a Fidesz-MPSZ fővárosi frakciója. Szerintük a lemondás ellenére a közigazgatási hivatalnak bírósághoz kell fordulnia az összeférhetetlenség ügyében. Ezzel szemben Demszky úgy véli, egy esetleges bírósági eljárás neki adna igazat, de méltánytalannak tartja a sokáig elhúzódó pereskedést.
A konfliktus
A jogértelmezési konfliktus két törvény ellentétes passzusából ered. Ugyanis az önkormányzati törvény nem engedi, hogy a főpolgármester a tisztsége mellett más kereső tevékenységet is végezzen. Ezzel szemben az európai parlamenti képviselők jogállásáról szóló törvény nem zárja ki, pontosabban nem nevesíti a polgármesteri összeférhetetlenséget.

Jogértelmezési zavar


Mint ismeretes, először Felkai László, a fővárosi Közigazgatási Hivatal korábbi vezetője vetette fel az összeférhetetlenség lehetőségét. Majd a Fővárosi Közgyűlés kétszer is kimondta: a főpolgármester két tevékenysége együtt is végezhető. Felkai az első közgyűlési határozatot formai okokból jogszerűtlen lépésnek nevezte, majd bírósághoz kívánt fordulni az ügyben. A másodikra már nem reagálhatott, mert Gyurcsány Ferenc szeptember 27-én indoklás nélkül menesztette, és 29-étől Forgács Imrét, a MeH főosztályvezetőjét nevezte ki a posztra.


Felkainak egy feljegyzése szerint a két funkció egyidejűleg nem látható el. Felkai arra készült, hogy bírósághoz fordul. Ezt azonban már nem tehette meg, mert leváltották, s rajta kívül másnak ehhez nincs joga. Pontosabban az utódjának, Forgács Imrének igen, aki szintén összeférhetetlennek nevezet a két funkciót.

Felkai felmentését – a belügyminiszter előterjesztését és érvelését elfogadva – Gyurcsány Ferenc írta alá. Ugyanakkor a Népszabadság információi szerint a miniszterelnök apparátusában feltétel nélkül elismerik Forgács döntéshozatali kompetenciáját, és értetlenséggel fogadják a fejleményeket.


Hogyan tovább?

Az ügy további menete az, hogy a közigazgatási hivatalhoz kerül azon szeptember végi ülés jegyzőkönyve, amelyen összeegyeztethetőnek minősítették Demszky két tisztségét. Az új hivatalvezető harminc napon belül dönthet, hogy a városatyák döntése törvénytelen volt-e vagy sem, és bírósághoz fordulhat az összeférhetetlenség megállapítása végett. A bíróság döntése ellen nincs jogorvoslati lehetőség. Demszky ennek az állapotnak vetett véget, amikor csütörtök este döntött, s Budapestet választotta az európai parlamenti képviselőség helyett.

A hivatalvezető a jegyzőkönyv kézhezvételétől számított harminc napig nem nyilatkozik az ügyben, de lapértesülések szerint Forgács már nem tervezi, hogy bíróság elé viszi az ügyet.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.