Belföld

Demszky döntött

Csütörtök este döntött az európai parlamenti képviselőség és a főpolgármesteri szék között Demszky Gábor; az utóbbit választotta. A közigazgatási hivatal vezetője nem viszi bíróság elé az összeférhetetlenség ügyét.

Budapest négyszer választotta, s most ő is Budapestet választja, írja az európai parlamenti tisztségéről történő lemondását indokolva Demszky Gábor főpolgármester. Ugyan nem ért egyet a közigazgatási hivatal vezetőjének álláspontjával, miszerint a főpolgármester nem lehet európai parlamenti képviselő is egyszerre, de elfogadja a döntést. Szerinte a törvényhozók nem akarták megakadályozni, hogy polgármester európai parlamenti képviselő legyen, különben a képviselők jogállásáról szóló törvényben nevesítették volna az esetet.

A döntéssel csak részben elégedett a Fidesz-MPSZ fővárosi frakciója. Szerintük a lemondás ellenére a közigazgatási hivatalnak bírósághoz kell fordulnia az összeférhetetlenség ügyében. Ezzel szemben Demszky úgy véli, egy esetleges bírósági eljárás neki adna igazat, de méltánytalannak tartja a sokáig elhúzódó pereskedést.
A konfliktus
A jogértelmezési konfliktus két törvény ellentétes passzusából ered. Ugyanis az önkormányzati törvény nem engedi, hogy a főpolgármester a tisztsége mellett más kereső tevékenységet is végezzen. Ezzel szemben az európai parlamenti képviselők jogállásáról szóló törvény nem zárja ki, pontosabban nem nevesíti a polgármesteri összeférhetetlenséget.

Jogértelmezési zavar


Mint ismeretes, először Felkai László, a fővárosi Közigazgatási Hivatal korábbi vezetője vetette fel az összeférhetetlenség lehetőségét. Majd a Fővárosi Közgyűlés kétszer is kimondta: a főpolgármester két tevékenysége együtt is végezhető. Felkai az első közgyűlési határozatot formai okokból jogszerűtlen lépésnek nevezte, majd bírósághoz kívánt fordulni az ügyben. A másodikra már nem reagálhatott, mert Gyurcsány Ferenc szeptember 27-én indoklás nélkül menesztette, és 29-étől Forgács Imrét, a MeH főosztályvezetőjét nevezte ki a posztra.


Felkainak egy feljegyzése szerint a két funkció egyidejűleg nem látható el. Felkai arra készült, hogy bírósághoz fordul. Ezt azonban már nem tehette meg, mert leváltották, s rajta kívül másnak ehhez nincs joga. Pontosabban az utódjának, Forgács Imrének igen, aki szintén összeférhetetlennek nevezet a két funkciót.

Felkai felmentését – a belügyminiszter előterjesztését és érvelését elfogadva – Gyurcsány Ferenc írta alá. Ugyanakkor a Népszabadság információi szerint a miniszterelnök apparátusában feltétel nélkül elismerik Forgács döntéshozatali kompetenciáját, és értetlenséggel fogadják a fejleményeket.


Hogyan tovább?

Az ügy további menete az, hogy a közigazgatási hivatalhoz kerül azon szeptember végi ülés jegyzőkönyve, amelyen összeegyeztethetőnek minősítették Demszky két tisztségét. Az új hivatalvezető harminc napon belül dönthet, hogy a városatyák döntése törvénytelen volt-e vagy sem, és bírósághoz fordulhat az összeférhetetlenség megállapítása végett. A bíróság döntése ellen nincs jogorvoslati lehetőség. Demszky ennek az állapotnak vetett véget, amikor csütörtök este döntött, s Budapestet választotta az európai parlamenti képviselőség helyett.

A hivatalvezető a jegyzőkönyv kézhezvételétől számított harminc napig nem nyilatkozik az ügyben, de lapértesülések szerint Forgács már nem tervezi, hogy bíróság elé viszi az ügyet.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.