Belföld

Orbán Gyurcsányról és programjáról

A kormányváltás óta először hallatta a hangját nagy nyilvánosság előtt az ellenzék vezére. Orbán Viktor szerint a Gyurcsány-kormány jogilag ugyan legitim, de a választópolgárok nem állnak a programja mögött.

A múlt héten a magyar Országgyűlés által elfogadott program nem Magyarország és nem a magyar emberek programja, azt senki nem hagyta jóvá, annak végrehajtására senki nem kérte föl a mostani országvezetést – mondta Orbán Viktor a Fidesz egy vidéki rendezvényén szerdán, majd megerősítette véleményét az MTV Este című műsorának nyilatkozva. A volt kormányfő szerint a jelenlegi kormányzati erők nem kapták volna meg a magyar választópolgárok többségének bizalmát, ha a parlamentben most bemutatott programmal indultak volna a 2002-es választásokon.







Kap egy esélyt
Sok sikert és jó egészséget kívánt Gyurcsány Ferencnek a volt kormányfő, aki szerint mindenkinek megadatik egy esély. Az új miniszterelnök személyéről és tevékenységéről Orbán szerint korai még ítélkezni, meg kell várni, hogy Gyurcsány letegyen valamit az asztalra.

Új utakon

Szerda esti televíziós interjúban Orbán hangsúlyozta: a demokrácia nem arról szól, hogy politikai pártokra és személyekre szavaz az ország, hanem egy programra, amely négy évre meghatározza, hogy merre haladjunk. Az emberek pedig nem erre a programra szavaztak, most nem arra megyünk, mint amerre 2002-ben elindultunk.

Jogilag legitim ugyan az ország vezetése, de emögött a program mögött nem sorakoztak fel a választópolgárok – fogalmazott a volt miniszterelnök. Szavai szerint a jóléti rendszerváltás helyett kaptuk a gázáremelést, a villanyáremelést, a gyógyszerárak emelését, és az összes gazdasági bajt, amelytől Magyarország ma szenved.







Mit mond az MDF?
A kisebbik ellenzéki párt nem támogatja a Fidesz privatizáció-ellenes törekvéseit. Dávid Ibolya szerint az MDF-ben nem kérdés, hogy legyen-e privatizáció, hanem, hogy mit és hogyan privatizálnak, illetve hogy mi lesz a befolyt pénz sorsa. Az MDF helyesli a privatizációt minden olyan állami vállalat esetében, amelynek állami tulajdonban tartása gazdaságilag indokolatlan, a veszteségek finanszírozása más, hasznosabb, a közjót valóban szolgáló beruházástól veszi el a pénzt – mondta Dávid Ibolya. Konkrét példaként megemlítette, hogy támogatják a Bábolna Rt. és a Malév magánosítását, de ellenzik a Szerencsejáték Rt. eladását, mert ez utóbbi esetben ragaszkodnak a szerencsejátékok állami monopóliumának megtartásához. A privatizáció mikéntjéről szólva a párt elnöke elmondta: maximális transzparenciát, a közvélemény részletes tájékoztatását várják el a kormánytól. A privatizációban csak a gazdasági érdeknek van helye, a politikainak nem – tette hozzá Dávid Ibolya.

Üzleti terv

Orbán Viktor szerint parlamenti szakértők 185 konkrét ígéretet hiányolnak a Gyurcsány-programból, amely ígéretek az előző programban még benne voltak. Ez nem is kormányprogram, hanem egy üzleti terv, amely Magyarország maradék közvagyonának eladásáról szól – tette hozzá a volt miniszterelnök.

Orbán szerint a Gyurcsány-kormány túllő a célon, amikor további állami vagyonelemeket akar kiárusítani, miután a privatizáció mint fontos történelmi korszak már lezárult. Kifejtette: azzal, hogy az európai viszonyokhoz, az állami és magántulajdon 25-75 százalékos átlagos megoszlásához képest ma már Magyarországon 10-90 százalékos arány áll fenn, a kormányzat eleve túlszaladt a célszalagon.

Ezután már a mindennapi élet biztonságát veszélyezteti, ha további állami cégeket adnak el – fogalmazott. Példaként a Magyar Villamos Műveket, a Nemzeti Tankönyvkiadót, a Magyar Postát, a Volán-társaságokat és a Szerencsjáték Rt.-t említette, mint olyan cégeket, amelyeket szabad és kell is állami kézben nyereségesen üzemeltetni.

Orbán emlékeztetett rá, a Fidesz által meghirdetett és 1,3 millió ember által aláírt nemzeti petíció egyik pontja éppen az volt, hogy állítsák le a közvagyon eladását. Miután ezt a kormány és a parlament is lesöpörte az asztalról – tette hozzá -, nem maradt más eszközük, mint népszavazást kezdeményezni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik