Belföld

Rumsfeld visszakozik: mégis volt oka Irak lerohanásának

Félreértésnek minősítette Donald Rumsfed amerikai védelmi miniszter, hogy egy beszédében elismerte volna: nincs tudomása Szaddám Huszein iraki exelnök és az al-Kaida terrorhálózat egyértelmű kapcsolatáról.

A politikus arra hivatkozott, hogy már 2002 szeptembere óta azt hangoztatja, létezett a kapcsolat Irak és az al-Kaida között. Rumsfeld közleményében hangsúlyozta, hogy ezen állítását az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) akkori igazgatója, George Tenet által hozzá eljuttatott, az al-Kaida-Irak kapcsolatra vonatkozó CIA-értékelésre alapozta.

Rumsfeld hétfőn New Yorkban a Külügyi Kapcsolatok Tanácsának rendezvényén az iraki exelnök és a terrorhálózat kapcsolatát firtató kérdésre előbb nem kívánt válaszolni, majd sajtóbeszámolók szerint kijelentette: nem tud olyan “erős, kemény” bizonyítékról, amely összekapcsolná Szaddám Huszeint az al-Kaidával.

A beszéd elhangzása után néhány órával a Pentagon útján kiadott közleményében Rumsfeld viszont azt hangsúlyozta, hogy “sajnálatos módon egyesek félreértették a szavait”. A politikus arra hivatkozott, hogy már 2002 szeptembere óta azt hangoztatja, létezett a kapcsolat Irak és az al-Kaida között. Rumsfeld közleményében hangsúlyozta, hogy ezen állítását az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) akkori igazgatója, George Tenet által hozzá eljuttatott, az al-Kaida-Irak kapcsolatra vonatkozó CIA-értékelésre alapozta. Ebben pedig szerepelt “szilárd bizonyíték” al-Kaida-tagok iraki jelenlétére, közte egyesek bagdadi tartózkodására vonatkozóan – fűzte hozzá. Rumsfeld New York-i beszédében azt is elismerte, hogy a háború előtt tévesek voltak az amerikai titkosszolgálatok következtetései a bagdadi rezsim tömegpusztító fegyvereiről. A tévedés okát nem tudta megnevezni. “Egyszerűen nem tudom” – mondta.

A kérdésre, hogy mi volt a háború első számú oka, Rumsfeld hétfőn úgy válaszolt, hogy George Bush elnök el akarta távolítani Szaddám Huszein “gonosz rezsimjét”, amely tömegpusztító fegyvert használt saját népe, valamint szomszédai ellen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik