Belföld

Új magyar elnöke van az AmChamnak

Némethy Lászlót választotta a magyarországi Amerikai Kereskedelmi Kamara (AmCham) elnökévé a szervezet 15. Éves Közgyűlése - közölte az AmCham szerdán az MTI-vel.

A közgyűlésen a tagok a 11 tagú igazgatótanácsba 3 új tagot választottak. Az új elnök, Némethy László a Euro-Phoenix tanácsadó cég vezérigazgatója.

A korábbi elnök, Hegedűs Péter kétéves elnöki terminusa most járt le, nem kívánta újból jelöltetni magát. Hegedűs Péter a svájci-svéd energetikai nagyvállalat, az Asea Brown Boveri ABB magyarországi leányvállalata, az ABB Kft. vezérigazgatója.

Az előző évet értékelő beszédében Hegedűs Péter kiemelte, hogy az AmCham a magyar gazdaság versenyképességének javítása érdekében számos változtatást javasolt az adórendszer, a logisztika és az oktatási rendszer területén, amelyeket a Rövid Állásfoglalás sorozat keretében jelentetett meg.

A közlemény szerint Némethy László, az AmCham megválasztott új elnöke leszögezte: az AmCham legfőbb célja továbbra is a magyar nemzeti versenyképesség és az üzleti környezet javítása.

A közgyűlésen Fáth Péter, az AmCham ügyvezető igazgatója közölte: az AmCham idén ünnepli megalakulásának 15. évfordulóját, amely idő alatt a konstruktív párbeszéd jegyében a magyarországi üzleti környezet javításának érdekében tevékenykedett.

Az AmCham célja, hogy az amerikai, valamint a nemzetközi üzleti élet fő képviselője legyen Magyarországon, és növelje az ország nemzetközi versenyképességét.

A magyarországi Amerikai Kereskedelmi Kamara non-profit, kormányoktól független, önálló szervezet, 1989 novemberében 32 amerikai vállalat alapította. Ez volt az első AmCham Kelet-Európában. A kamara tagsága azóta gyors ütemben bővült, magyar és külföldi, nem csupán amerikai tagjainak száma közel 600.

A tagvállalatok 22 országból jöttek, ők adják a teljes magyar export felét és az összes külföldi befektetés több, mint 65 százalékát. Ezek a cégek összességében évi több száz millió forintot költenek Magyarországon különböző jótékonysági célokra, oktatási programokra, közvetlen és tágabb környezetük megóvására – olvasható a közleményben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik